Az okoszebrák terjedése és hatása Magyarországon

Magyarország szerte egyre több okoszebra segíti a gyalogosok és autósok biztonságát, a Pearl Enterprises Kft. által fejlesztett rendszerrel már 250 átkelőhely van felszerelve, és a következő években további százak létesítése várható.

A Pearl Enterprises Kft. által kifejlesztett SafeCross okoszebra rendszerrel már 250 gyalogosátkelőhelyet szereltek fel Magyarországon, és a cég tervei szerint 2024-ben további 80-100 új átkelőhely létrehozására kerülhet sor. Az okoszebrák érzékelőkkel és útburkolatba épített LED prizmákkal hívják fel a figyelmet a gyalogosokra, ezzel növelve az autósok megállási hajlandóságát.

A Pearl Enterprises Kft., mely eredetileg naperőművek építésével foglalkozott, 2016-ban debütált az okoszebrák piacán, és azóta egy külön divízió kezeli ezt a technológiát a cégen belül. A projektbe már több tízmillió forintot fektettek be, és a rendszer nemzetközi szinten is egyedülállónak számít.

Az okoszebrák használata jelentős mértékben csökkentette a balesetek számát, és az autósok megállási hajlandósága is 55-60 százalékról 75-85 százalékra nőtt. A telepítés költsége helyszíntől függően 4,0-4,8 millió forint között mozog, a rendszer pedig gyorsan telepíthető és alacsony költséggel, valamint meghibásodási aránnyal üzemeltethető.

Szűcs Alfréd projektvezető kiemelte, hogy az okoszebrák a Smart City koncepcióba is integrálhatók, hiszen értékes adatokat szolgáltatnak a gyalogos és járműforgalomról, amelyek hozzájárulhatnak a városfejlesztési stratégiákhoz. A Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával a Generali Biztosító 2018 óta 60 okoszebra létesítésében vett részt, ahol a telepítés költségeinek felét fedezték. A helyszínek kiválasztásánál a baleseti statisztikákat és az oktatási intézmények közelségét is figyelembe veszik.

A Pearl Enterprises Kft. gazdasági helyzete is erősödött, a cég 2022-es árbevétele 2,638 milliárd forintra nőtt az előző évi 1,710 milliárdról, az adózott eredmény pedig 87,208 millió forintra emelkedett az előző évi 83,766 millió forintról.

A cikkben nincs releváns információ az "article-2" forrásból, mivel az egy teljesen más témájú hír, amely nem kapcsolódik az okoszebrák terjedéséhez és hatásához Magyarországon.