A krimiíró, aki valósággá tette a rémtetteket

Richard Klinkhamer holland krimiíró felesége 1991-ben tűnt el nyomtalanul, majd a férfi egy kéziratban részletezte, hogyan ölhetné meg őt. A gyilkosságért végül hat év börtönbüntetést kapott, de csak kettőt töltött le.

Richard Klinkhamer holland krimiíró felesége, Johanna Klinkhamer 1991-ben eltűnt Groningen városában. A férfi 1992-ben egy kéziratot adott le kiadójának, amelyben leírta, hogyan ölhetné meg feleségét hétféleképpen. A kézirat címe "Szerda, húsnap" volt. Klinkhamer erőszakos természetéről volt ismert, gyakran ivott, és bántalmazta feleségét, így ő volt a fő gyanúsított a nő eltűnésében. A rendőrség azonban nem tudta bizonyítani a bűncselekményt, annak ellenére, hogy a házukat és környékét alaposan átkutatták, még F–16-os vadászgépekkel is.

Klinkhamer a felesége eltűnése után tovább élt és dolgozott a házban, miközben a kézirat részletei elkezdtek terjedni az underground sajtóban. A kiadók azonban elutasították a művet, mert túl morbidnak és sötétnek találták, illetve rosszul megírtnak és borzalmasnak ítélték meg. Ennek ellenére Klinkhamer egyre ismertebb lett, és kisebb kultuszfigurájává vált a másodrangú krimiírók között.

1997-ben Klinkhamer Amszterdamba költözött, és eladta a korábbi házát. 2000-ben az új tulajdonosok a fészer betonpadlóját bontották fel, ahol megtalálták Johanna Klinkhamer csontvázát. Az írót ekkor tartóztatták le Amszterdamban. Klinkhamer részletesen elmondta a rendőrségnek a gyilkosság körülményeit: feleségét 1991. január 31-én verte agyon, majd a holttestet betonnal töltött gödörbe rejtette, és komposztot használt a szag elfedésére.

Azok, akik a gyilkosság és a letartóztatás közötti időben találkoztak vele, azt mondták, hogy Klinkhamer nem próbált rejtőzködni, és gyakran beszélt a gyilkosságokról és a halálról. Néhány régi szomszédja még a letartóztatása után is pozitívan nyilatkozott róla. Klinkhamer hat évet kapott a gyilkosságért, de csak kettőt töltött le, és 2003 októberében szabadult. 2016-ban halt meg, 78 éves korában, és állítólag öngyilkos lett. A "Szerda, húsnap" című kéziratot végül 2007-ben adták ki.