A csok plusz beindította a lakásprojekteket

Az új csok plusz konstrukció jelentős hatással van a magyar ingatlanpiacra, a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LIT) tagjai szerint a hitelezés és az új lakás építések terén is növekedést hozhat a közeljövőben.

A januártól bevezetett csok plusz már az indulás hónapjaiban érezhetően megmozgatta a piacot, és a LIT tagjai szerint ez a tendencia a későbbiekben is folytatódhat. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kiemelte, hogy a csok plusz keretében akár 50 millió forint összegű hitel is igényelhető, maximum 3 százalékos kamatozás mellett, ami hozzájárulhat az ingatlanpiac újraindulásához.

Február végéig közel kétezer igénylés érkezett be a pénzintézetekhez, ami hasonló mértékű növekedést mutat, mint az eredeti, 2015-ben bevezetett csok esetében volt tapasztalható. Az akkori intézkedés segítette a gyermekes családok ingatlan tulajdoni arányának növekedését.

A csok plusz igénylések 87 százaléka használt lakóingatlan vásárlására irányul, míg az új lakásokra vonatkozó igénylések aránya egyelőre csak 13 százalék, és a bővítésé pedig 1 százalék. Az új lakás projektek korábbi felfüggesztése miatt ez az arány alacsony lehet, de a csok plusz által generált új kereslet hatására az építtetők ismét aktívak a piacon.

Az igénylő párok között többségben vannak azok a családok, ahol az édesanya 30 év alatti, és a kétharmaduk legalább két további gyermek megszületését vállalta, ami demográfiai szempontból pozitív jelenség.

A falusi csok 2024-es indulása is szóba került, amelynek keretében az év első két hónapjában 574 kérelmet nyújtottak be, összesen közel ötmilliárd forint értékben. A falusi csok igénylések 64 százaléka használt lakóingatlan vásárlására, 33 százaléka pedig korszerűsítésre, bővítésre vagy felújításra irányul. A falusi csok ráadásul kombinálható a csok plusszal is.

Végül, a csok plusz és a falusi csok is kombinálható lesz a 2024. júniusától induló otthonfelújítási programmal, amelynek keretében 1990 előtt épült házak energetikai fejlesztésére lehet igényelni vissza nem térítendő támogatást és 0 százalékos hitelt. A programban elérhető beruházások közé tartozik a házszigetelés, nyílászárók cseréje, valamint a melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítése, maximum 7 millió forint értékben, feltéve, hogy legalább 30 százalékos energiamegtakarítást érjenek el. A támogatás mértéke 2,5-3,5 millió forint között mozoghat, és a jelentkezőknek minimum 1 millió forint önerőt kell biztosítaniuk.