TISZA-párt EP-jelöltjeinek bemutatása

Magyar Péter, a TISZA párt vezetője közzétette az Európai Parlamenti választásra szánt civil jelöltjeit, akik között egy orvos-influenszer és több más szakember is helyet kapott.

A TISZA párt nyílt pályázatot hirdetett az EP-választásra szánt képviselőjelölti helyekre, amelyre 538 személy jelentkezett. Egy több fordulós kiválasztási folyamat során Magyar Péter most tíz jelöltet mutatott be videók formájában, amelyeket a párt hivatalos Youtube oldalán és a párt oldalán lehet megtekinteni. A bemutatkozók között hat nő és négy férfi található, akik között van Kulja András, sebész-szakorvosjelölt és tudománykommunikációs szakértő, Bogdán Csaba, a MOME Technológiai Park igazgatója, Bujdosó Andrea Anna, vezetőfejlesztési és esélyegyenlőségi tanácsadó, Sopov Ildikó Éva jogász, Dávid Dóra, a Meta londoni irodájának jogtanácsosa, Gerzsenyi Gabriella, szabadúszó író és őstermelő, Kollár Kinga, az Európai Unió Bizottsága gazdasági és pénzügyi ügyekért felelős főigazgatóságának csapatvezetője, Lakos Eszter, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) munkatársa, Molnár Dániel, a Cambridge-i Egyetem kutató fizikusa, valamint Weisz Viktor vállalkozási tanácsadó.

Magyar a videók alatt ismertette a jelöltek kiválasztásának módját. Elmondása szerint ő maga lesz a lista élén, míg a harmadik helyet Tarr Zoltán református lelkész foglalja el, aki egy tüntetésen való felszólalása után veszítette el állami állását és a jelek szerint átgondolta, majd elfogadta Magyar ajánlatát.

A jelöltek sorrendjéről egy online szavazás fog dönteni, amely április 19-én délben zárul. A szavazás eredményeként a második helyre a legtöbb szavazatot kapó női jelölt kerül, a többi helyet pedig a szavazatszám szerinti sorrendben töltik be. A szavazás érvényességéhez szükséges egy egyszerű email-hitelesítési folyamaton átesni, és minden szavazó egy szavazatot adhat le a választott jelöltre. A 444.hu észrevételei szerint a jelöltek sorrendjét az online szavazással fogják eldönteni, és a voksolásra április 19-ig van lehetőség. A Talpra Magyarok! weboldalán eredetileg azt írták, hogy a szavazáson győztes jelöltek, minimum 1–1 fő felkerül majd az EP-lista első tíz helyének egyikére.

Egy uniós előrejelzés szerint a Tisza Párt akár három mandátumot is szerezhet. A Nemzeti Választási Bizottság csütörtökön délután vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Tisza Pártot, melybe Magyar Péter gyakorlatilag betársult, hiszen az „ideológiamentes, se jobb-, se baloldali, alulról szerveződő” szervezetet 2021-ben alapította két egri férfi.

Az európai parlamenti választási kampány április 20-án indul, a választás – az önkormányzatival párhuzamosan – június 9-én lesz.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.