Zách Felicián merénylete Károly Róbert ellen

Zách Felicián 694 évvel ezelőtt, 1330. április 17-én kísérelt meg merényletet Károly Róbert magyar király ellen, amikor a királyi család éppen ebédhez készülődött – számol be a Rubicon.

Felicián a Zách-fivérek közül került ki, akik 1275-ben osztozkodtak egy birtokon Zách Jób pécsi püspökkel, a nagybátyjukkal. Később Csák Máté szolgálatába állt, ahol magas pozícióba emelkedett, majd 1318-ban Károly Róbert mellé állt, aki 1326-ban Sempte várnagyi tisztséggel jutalmazta, és szabad bejárást engedélyezett neki a visegrádi palotába. Az oligarchák legyőzése és az ország egyesítése után azonban Felicián kegyvesztetté vált, és elvesztette címeit, ami hozzájárulhatott a merénylet elkövetéséhez.

A támadás napján, 1330. április 17-én Felicián váratlanul megjelent a visegrádi palotában, és karddal támadt a királyi családra. Először Károly Róbertet sebesítette meg a kezén, majd Lokietek Erzsébet királynéra támadt, akinek négy ujját levágta, miközben a gyermekeit védelmezte. A merénylőt a helyiségbe tóduló vitézek összevissza vagdosták.

Károly Róbert azonban nem elégedett meg Zách Felicián halálával. A király kegyetlen bosszút állt: Felicián fiát és szolgáját lovak farkához kötöztette, és így hagyta őket halálra gázoltatni. Az idősebbik lányát lefejeztette, a másik lányát pedig megcsonkították az arcán és kezén, majd az országban körbehurcolták, hogy elrettentsék a többieket.