A digitális állam fejlesztése: újítások a házasságkötés és az ügyintézés terén

A magyar kormány nyilvánosságra hozta a digitális állam megvalósításával kapcsolatos tervezetét, amely többek között a házasságkötési szabályok és az ügyintézési folyamatok modernizálását célozza.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közzétett rendelettervezet célja, hogy elősegítse a digitális állampolgárság előregisztrációját és a távoli azonosítást, valamint az elektronikus házassági szándékbejelentés részletszabályainak bevezetését. A digitális állampolgárság szolgáltatását az IdomSoft Zrt. fogja biztosítani, míg az eAláírás szolgáltatást a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. bevonásával tervezik nyújtani.

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartása során az előregisztráció lehetőségét a 14. életévüket betöltött állampolgárok vehetik igénybe, amennyiben rendelkeznek érvényes személyazonosító okmánnyal. Az előregisztráció során a szolgáltató egy egyszer felhasználható adattároló kódot és a hozzá tartozó biztonsági kódot bocsát az érintett rendelkezésére.

Az anyakönyvezési feladatok módosításával a házasságkötési folyamat is megújul. Az elektronikus úton történő házassági szándékbejelentés időpontja a másik fél bejelentésének időpontjával lesz egyenértékű, és a házassági szándékot is elektronikusan kell majd bejelenteni.

A bizalmi szolgáltatások terén is változások várhatóak, ugyanis a tervezett módosítások lehetővé teszik a távoli azonosítást, amely a tárolóelemmel ellátott személyazonosító igazolvány (eID azonosítás) használatával történhet.

A társadalmi egyeztetési folyamat 2024. május 7-ig tart, amely során a lakosság és az érintett szakmai szervezetek is véleményezhetik a tervezetet.