Csányi Sándor elégedett az OTP teljesítményével, de a gazdaságpolitikával már kevésbé

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a bankcsoport kiemelkedő teljesítményéről, a magyar gazdaságpolitika kihívásairól, valamint a magyar labdarúgó-válogatott jövőjéről.

Az OTP-csoport teljesítménye még a saját várakozásaikat is felülmúlta, és Csányi szerint jövőre akár az idei rekordnyereséget is túlszárnyalhatják. A bank Közép- és Kelet-Európa legnagyobbja lett, mérlegfőösszege meghaladta a 100 milliárd eurót, és egy tavalyi stresszteszt szerint Európa negyedik legstabilabb pénzintézete. A magyarországi helyzetet értékelve elmondta, hogy a tőkére vetített megtérülés 15-16 százalék között volt, míg csoportszinten ez az arány 27 százalék. Az OTP akvizíciós terveiről annyit árult el, hogy egy olyan bankot szeretnének megvásárolni, amely három, a digitalizációban és a bankrendszerben fejlett országban van jelen, és a balti államok felé terjeszkednének.

A magyar gazdaságpolitikáról szólva Csányi Sándor kritikusan nyilatkozott az extraprofitadó és a különadók kapcsán, amelyek szerinte a hitelezési képességet csökkentik, és amelyekre nem lehet felkészülni, mivel nem rendszeresen ismétlődnek. Úgy véli, a politikusok számára a banki adóztatás népszerű terület, de a magyar gazdaság legnagyobb problémáját a rendkívül magas költségvetési hiány jelenti, ami rontja az államháztartás finanszírozását és a gazdaság kredibilitását. Csányi nem biztos benne, hogy valaha kivezetik a különadókat, de ha igen, jó lenne tudni, mikor. A kormány elkötelezettségét látja a hiány csökkentésére, és akkor az extraadókat is kivezethetik.

Csányi szerint az ország iránti bizalom megőrzése kulcsfontosságú, és ez a költségvetési hiány csökkentésétől függ. Az OTP-nél 4,5 százalék körüli inflációval számolnak, de figyelembe kell venni a politikai események és választások kapcsán esetlegesen bekövetkező jövedelem-kiáramlást is, ami növelheti az inflációt. Csányi úgy véli, a bérnövekedés csak akkor indokolt, ha a gazdaság termelékenysége is arányosan nő.

A magyar labdarúgó-válogatott kapcsán Csányi, mint a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Marco Rossi szövetségi kapitány munkáját dicsérte, és jelezte, hogy ő mindenképpen 2025 elejéig marad, de szeretné a szerződését akár hosszabb időre is meghosszabbítani. A fociválogatott sikerében a szövetségnek annyi szerepe van, hogy megteremtette a hátteret. Jobb az infrastruktúra, több a labdarúgó, jelentősebb az utánpótlás és „nagyon tiszta, átlátható, transzparens a magyar labdarúgó-bajnokság”. Az utánpótlásnál a fő gond, hogy főképp a 6-14 éves korosztálynak nem jut elég felkészült edző.