A barcelonai busztrükk: így szabadultak meg a turistáktól

Barcelonában a helyi lakosok évek óta nehezményezték, hogy a 116-os busz mindig túlzsúfolt a turistákkal, akik Antoni Gaudí híres Güell parkjába igyekeztek. A városi tanács most egy ügyes húzással megoldotta a problémát: eltávolíttatták a busz útvonalát a Google és Apple térképekről.

A Güell park Barcelonában a Sagrada Familia bazilika után a második leglátogatottabb helyszín, ami miatt a helyiek nehezen jutottak haza a 116-os busszal, mely mindig zsúfolásig megtelt a parkba látogató turistákkal. A városi tanács hatékony megoldást talált: a busz útvonalának törlésével a térképekről sikerült visszaadniuk a járatot a helyi lakosságnak.

César Sánchez, egy helyi aktivista, eleinte szkeptikus volt az ötlettel kapcsolatban, de végül meglepődött az intézkedés sikerességén. Egy másik barcelonai lakos szerint a busz olyan zsúfolt volt korábban, hogy még a mozgáskorlátozottak is nehezen fértek fel rá.

Albert Battle, a városi tanács biztonságért és együttélésért felelős vezetője szerint szükséges volt megszüntetni az internetes hivatkozásokat a 116-os járatra, de nem erősítette meg, sem cáfolta, hogy a tanács kérte volna az útvonal eltávolítását. A Google szóvivője szerint csak a tanács kérésére törölnek buszjáratot.

Sánchez, aki nyolc éve küzd azért, hogy a tanács kezelje a helyzetet, tréfásan megjegyezte, hogy a következő lépés a Güell Park eltávolítása lehet a Google Térképről.