Irán és az Egyesült Államok közötti üzenetváltás

Irán nem adott előzetes figyelmeztetést az Egyesült Államoknak az Izrael elleni katonai akcióra vonatkozóan, ezt a Fehér Ház szóvivője, John Kirby erősítette meg.

A Fehér Ház hétfői közleménye szerint nem érkezett konkrét információ Irántól az Egyesült Államok felé az Izrael elleni támadás időkeretéről vagy a lehetséges célpontokról. John Kirby szóvivő kijelentette, hogy bár volt üzenetváltás az Egyesült Államok és Irán között, az nem tartalmazott részleteket a hétvégi támadásra vonatkozóan.

Kirby a sajtó előtt "kategorikusan hamisnak" és "kitalációnak" minősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint Irán előre tájékoztatta volna az Egyesült Államokat a tervezett katonai akcióról. A szóvivő elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint Irán üzenetben számolt volna be terveiről, és ezt nevetségesnek nevezte.

A történtekkel kapcsolatban török, jordániai és iraki tisztségviselők vasárnap azt állították, hogy Irán több nappal a támadás előtt széles körű bejelentést tett. Az amerikai tisztségviselők azonban cáfolták, hogy Teherán bármilyen figyelmeztetést küldött volna Washingtonnak, és hangsúlyozták, hogy a támadás célja jelentős károk okozása volt.

A geopolitikai feszültségek hatására a kriptopiac is jelentős hangulatromlást tapasztalt. A bitcoin és az ethereum árfolyama jelentősen csökkent, miután Irán bombázást indított Izrael ellen. A bitcoin árfolyama 5,2 százalékos, míg az ethereumé 4,1 százalékos mínuszban állt. A kisebb kapitalizációjú kriptovaluták, mint a solana, bitcoin cash és a chainlink árfolyama még nagyobb mértékben esett vissza.

A szingapúri székhelyű QCP Capital elemzése szerint a nagyobb geopolitikai konfliktusok kitörésekor a "megvenni az esést" stratégia hosszú távon gyakran nyerőnek bizonyult. Ed Goh, a B2C2 likviditásszolgáltató kereskedési vezetője szerint a cég konzisztens vételeket tapasztalt a BTC-ben, különösen a hétvégi eséskor, ahol az áramlások 57 százaléka a vételi oldalra irányult, és az altcoinokban továbbra is magas aktivitást tapasztalnak.

Közben a bitcoin felezési eseménye is közeledik, amelyre jelen becslések szerint április 19-én kerül majd sor. Egyes piaci szereplők szerint ez rövid távú "sell the news" reakciót válthat ki az esemény előtt és után.