A légitársaságok útvonalváltoztatása az iráni fenyegetés miatt

A közel-keleti feszültségek hatására több légitársaság, köztük a Lufthansa, az Austrian Airlines és az ausztrál Qantas is útvonalváltoztatásokat hajt végre, elkerülve az iráni légteret. A változásokra a térségbe utazókat figyelmeztető országok külügyminisztériumainak felszólításai is rávilágítanak.

Az ausztrál Qantas légitársaság bejelentette, hogy a közel-keleti helyzet elmérgesedése miatt kerülni fogják az iráni légteret, és Perthből Londonba irányuló hosszú távú járataikat átirányítják. Az ügyfeleket közvetlenül is értesítik a változásokról.

A Qantas ezzel csatlakozik a Lufthansa és az Austrian Airlines légitársaságokhoz, amelyek már korábban jelezték, hogy az utasok és a személyzet biztonsága érdekében módosítják az útvonalaikat. A német nemzeti légitársaság, a Lufthansa péntek esti közleményében tudatta, hogy a Frankfurt és Teherán közötti járatok felfüggesztését április 6. óta érvényben lévő intézkedés alapján jövő csütörtökig meghosszabbítják.

Az európai országok külügyminisztériumai felszólították állampolgáraikat, hogy kerüljék el Iránt, és hagyják el a térséget. A berlini külügyminisztérium a németeket figyelmeztetve kiemelte a hirtelen eszkaláció kockázatát, és a szárazföldi, légi, valamint tengeri szállítási útvonalak érintettségét említette.

Németország és Ausztria mellett Nagy-Britannia és Franciaország is utazási figyelmeztetéseket adott ki, Hollandia pedig bejelentette, hogy vasárnap bezárja teheráni nagykövetségét.