Nyomozási hibák miatt enyhébb büntetést kaphatnak a Schadl-ügy vádlottjai

A Schadl-Völner-ügyben a nyomozás során elkövetett hibák és az eljárásrendi ellentmondások miatt enyhébb ítélet születhet a vádlottak számára. Horváth Lóránt, az Ügyvédkör elnöke szerint a nyomozás nem volt kellően mélyreható, és a leplezett eszközökkel beszerzett adatok megsemmisítése miatt bizonyos személyek szerepe nem derülhet ki.

Horváth Lóránt, az Ügyvédkör elnöke kiemelte, hogy a nyomozás során nem kérdeztek kellő mélységben a körülményekről, és a nyomozás sokkal hamarabb lezárult, mint más korrupciós ügyeknél. A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke szabálytalanul alakította át siófoki nyaralóját, és 500 ezer forinttal vesztegetett meg egy kormányhivatalnokot. A tanúként meghallgatott kivitelező, aki korábban bűnösségét beismerte, elmondta, hogy anyagi okokból, védője tanácsára ismerte be bűnösségét.

Horváth Lóránt szerint a büntetőeljárási törvényben az előkészítő ülésen való beismerés jogintézménye régóta megosztó kérdés, és az ügyben ez a visszásságokat és ellentmondásokat hozta felszínre. A tanúk a nyomozásban tagadtak, az előkészítő ülésen viszont elismerték bűnösségüket, ami jelentős jogi kérdéseket vet fel.

Az ügyvéd problémaként említette, hogy a bíróság a végső ítéletnél felhasználhatja a tanúk ellentmondásait bizonyítékként, függetlenül a taktikázástól és az igazságtól. A nyomozati vallomások nem voltak feltáró jellegűek, és a nyomozók nem kérdeztek kellő mélységben, ami súlyosbítás helyett a bizonyítatlanságot támaszthatja alá.

Az ügyészség a vádiratban Schadl Györgyöt 10 évre, Völner Pált pedig 8 évre ítélendő el, és jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól való végleges eltiltást, valamint vagyonelkobzást kért. Az ügyvéd szerint a nyomozás gyors lezárása és bizonyos bizonyítékok kirekesztése miatt az ügyészség döntése alapján bizonyos személyek nem kerültek be a gyanúsítotti körbe.

Az ügyészség 2022. október 24-én sajtóközleményben tudatta, hogy vádiratot nyújtott be Schadl György és 21 társa ellen, köztük Völner Pál ellen. A vádirat szerint Schadl György Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolatában legalább 83 millió forintot adott át a politikusnak, cserébe az államtitkári befolyásáért. Schadl György a korrupciós kapcsolat révén 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert, és az ügyvéd szerint az elsőfokú ítélethirdetés az idén vagy a jövő év első negyedévében várható.

: article-2