A legkeményebb vén szivar: Russ Cook átfutotta Afrikát

Vasárnap a Hardest Geezer néven ismert brit futó, Russ Cook befejezte élete legnagyobb vállalkozását, amikor háromszázötvenkét nap alatt végigfutotta Afrikát, Dél-Afrikából Tunéziáig, több mint 16 ezer kilométert megtéve.

Russ Cook, a 27 éves brit futó, aki a Hardest Geezer becenevet viseli, Dél-Afrikából indult és Afrika legészakibb pontján, a tunéziai Ras Angelánál fejezte be futását. Az átlagosan napi 45,5 kilométert futó Cook, 386 maratonnyi távot tett meg, több mint 19 millió lépést megtéve, és harminc pár cipőt elhasználva. Az út során 16 országot érintett, és számos természeti akadályt, köztük szavannát, esőerdőt és sivatagot is leküzdött.

Cook 2023. április 22-én indult útnak a dél-afrikai L'Agulhas faluból, és az első nap 50 kilométert futott. Az út során több veszélyes helyzettel is szembe kellett néznie, például Angolában fegyveres rablás áldozata lett, és a Kongói Demokratikus Köztársaság dzsungelében eltévedt, és csak váltságdíj fejében szabadult ki a fegyveres helyiektől.

A hosszú távok és az út viszontagságai miatt Cook többször betegeskedett, ételmérgezéstől kezdve influenzáig számos egészségügyi problémával küzdött. A kétszázadik nap után már csak egy "csontváz" volt, és erős hátfájdalmai miatt két napra megállt pihenni.

Adminisztrációs akadályok is nehezítették az útját, például Mauritánia és Algéria határánál vízumproblémákba ütközött, de közösségi média és politikusok segítségével végül sikerült továbbhaladnia. A Szaharán átverekedve magát, Cook a futását egy 44 kilométeres örömfutással zárta, amelyhez követői is csatlakozhattak.

A futás eredetileg öncélú volt, de végül Cook 650 ezer fontot (300 millió forintot) gyűjtött két jótékonysági szervezetnek. Az egyik a mentális problémákkal küzdő fiatalokat támogatja, a másik a Szaharában élő szahravik kultúráját népszerűsíti. Cook maga is küzdött mentális problémákkal, ivással és szerencsejáték-függőséggel, mielőtt a futás az élete részévé vált.

Cook futókarrierje egy hajnali buli után kezdődött, amikor úgy döntött, hogy hazafut a klubtól. Ezt követően egy félmaraton és egy teljes maraton lefutása után a futás lett az élete középpontja. Korábban már bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, miután egy maratonnyi távon végighúzott egy autót, és Isztambulból Londonig futott.

A futók közösségében azonban vita alakult ki arról, hogy Cook valóban az első-e, aki végigfutotta Afrikát. A World Runners Association (WRA) szerint az első átfutó a dán Jesper Kenn Olsen volt, aki 13 ezer kilométert futott 434 nap alatt. A WRA további futókat is jegyez, mint például a francia Serge Girard-t és az ír Tony Mangant. Cookot szembesítették ezekkel az információkkal, de ő tisztelettel viszonyult az előtte futó teljesítményekhez.

A brit Nicholas Bourne is állítja, hogy ő az első, aki átfutotta Afrikát, 1998-ban több mint tízezer kilométert megtéve. Bourne nem kívánta Cook teljesítményét kétségbe vonni, míg Olsen kritizálta Cookot azért, mert voltak napok, amikor nem futott.