Újabb pontlevonás az Evertont sújtja

Az Everton Football Club újabb két pont levonását szenvedte el a Premier League pénzügyi szabályainak megsértése miatt, ami a bajnokság vége előtt hét mérkőzéssel veszélyezteti a csapat első osztályban maradását.

Az Everton csapatát a Premier League pénzügyi szabályainak legutóbbi megszegése miatt sújtották újabb két pont levonással, ami a bajnokság vége előtt hét mérkőzéssel a kieső zóna felé sodorta a klubot. A csapatot már korábban is büntették, az eredeti tíz pontból fellebbezés után hat pont levonásra csökkentve, a 2021-22-es szezon végéig tartó hároméves időszakban történt túlköltekezés miatt.

A mostani büntetés oka, hogy az Everton a 2022-23-as szezonig tartó hároméves periódusban is túllépte a megengedett költési keretet. A Premier League szabályai szerint a klubok három év alatt legfeljebb 105 millió fontot veszíthetnek, ennek túllépése esetén szankciókra számíthatnak. Az Everton a 2019-től 2022-ig terjedő hároméves periódusban 124,5 millió font veszteséget halmozott fel, ami jóval meghaladja a megengedett keretet. A liverpooli klub 16,6 millió fonttal sértette meg a nyereségesség és fenntarthatóság szabályait (PSR), ezért a független testület ajánlása és a csapat vezetőinek meghallgatása után két pontot elvettek az együttestől.

Az Everton a 2020-21-es és a 2021-22-es szezonokban már kapott büntetést, ami magyarázatul szolgálhat arra, hogy miért lett a második pontlevonás mérsékeltebb. A legújabb büntetés következtében az Everton 27 ponttal a 16. helyre csúszott vissza a Brentford mögé, mindössze két ponttal előzve meg a kieső zónában lévő 18. helyen álló Lutont.

Az Everton, amely 1954 óta szerepel az angol első osztályban, így ismét nehéz helyzetbe került a bajnokságban. A kék-fehér együttes hivatalos közleményben jelezte, hogy jogi csapata megkezdte a fellebbezés előkészületi munkálatait, és ha ezt benyújtják, május 24-én lehet meghallgatás az ügyükben – öt nappal a 2023–2024-es Premier League-szezon vége után.

Mindez azt is jelenti, hogy az idénynek nem lesz hivatalos végeredménye a 38. forduló után, és amennyiben számít ez a két pont a kiesés elleni harcban, úgy a zöld asztal mellett dől majd el a kérdés, az Everton vagy egy másik klub száll majd alá a másodosztályba. Az Evertonon élesíti körmeit a Premier League, miközben a nagy klubok megússzák egy enyhébb büntetéssel.