Szálinger Balázs: Teljesen kikészültem, hogy mi mindent le lehet írni

Polarizált társadalomban élünk, ahol a középen állókat mindkét oldal tüzelheti – vallja Szálinger Balázs költő, aki 2024. március 15-én Magyarország Babérkoszorúja díjban részesült. Az Indexnek adott interjúban beszélt az állami elismerésről, a költői megélhetésről és arról, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe az írók.

Szálinger Balázs, a József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja díjjal kitüntetett költő az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy az állami díjat akkor is elfogadta volna, ha nem jár pénzzel, mivel a magyar állam polgáraként tekint magára. A költő szerint a díj presztízsét a korábbi díjazottak adják, és bár minden díjazotti listán lehet kakukktojást találni, a babérkoszorú presztízsét Tandori Dezsővel kezdődő névsor adja.

Szálinger Balázs a Térey-ösztöndíjról is beszélt, amelyet ötödik éve fogad el, és amely jelentős segítséget nyújt számára. Az ösztöndíj nyilvánosságra kerülésekor nem érte negatív visszajelzés, de ironikus megjegyzésekkel már találkozott.

A költő elmondta, hogy a társadalom polarizáltsága miatt, ha valaki középen áll, azt mindkét oldalról tüzelik, de ő magát inkább szabadnak érzi, ha mindkét oldalról érkezik kritika.

Szálinger Balázs a megélhetésről is beszélt, elmondva, hogy a színház és a fellépések jelentik számára az egyik fő bevételi forrást. A költő szerint a színházban a szövege csak egy komponens, és az előadás a termék, míg a verseskötetben a szöveg lehet a főszereplő.

A költő a történelmi figurák és a jelenkori politikai személyiségek közötti azonosításokról is beszélt. Elmondta, hogy korábban kikészült, amikor a Zrínyi Miklósról szóló versemről azt írták, hogy Gyurcsány Ferencre utal, de ma már inkább szeretettel néz ezekre a párhuzamokra.

Szálinger Balázs arról is beszámolt, hogy nem érdekli a politikai drámák írása, és ha felkérésre kellene írnia Orbán Viktorról vagy Gyurcsány Ferenccel, akkor is gyanakodva fogadná a felkérést.

Végül a költő arról is beszélt, hogy mennyire fontos az íróknak közéleti témákban megszólalni. Úgy véli, hogy a művön belül kötelesség arról írni, ami magánemberként foglalkoztatja az írót, de nem tartja feladatának a közéleti megszólalást.

Szálinger Balázs 2022-ben hagyta ott a Magvető Kiadót, és magánkiadásban kezdte el kiadni a köteteit. A tapasztalatai vegyesek, de úgy érzi, hogy a magánkiadásos munka során sok tennivalója van, és ezáltal közelebb kerül az olvasóihoz.

(Borítókép: Szálinger Balázs. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)