A mesterséges intelligencia világszerte egyre népszerűbb a vállalatok körében, azonban sokan közben aggódnak is a bevezetésükkel járó kiberbiztonsági kockázatoktól – derült ki az EY Magyarország több mint 1400 vállalkozással készített nemzetközi kutatásából.

A kockázatok kiküszöbölését Európában az uniós kibervédelmi irányelv (NIS2) segíti a cégeket abban, hogy hatékonyan vehessék fel a küzdelmet a látványosan növekvő digitális fenyegetésekkel szemben.

A friss felmérés adatai alapján a vállalatok többsége forradalmi technológiának tartja a vállalatok a ChatGPT-t is hajtó generatív mesterséges intelligenciát (GenAI), a megkérdezett csaknem fele (43 százalék) már befektet ilyen megoldásba.

Az ebbe beruházó cégek négyötöde (80 százalék) az alkalmazások működőképességét vizsgálja, míg a maradék egyötöd már a használat előtti pilot projektek tesztelésnél tart. A GenAI-t leggyakrabban a munkavállalók képzésének és csapatmunkájának javításához (36 százalék), illetve az ügyfélszolgálat és az értékesítés (35 százalék) támogatásához vetik be

– sorolja az adatokat a vg.hu.

A generatív mesterséges intelligencia a növekvő népszerűsége ellenére a megfontolt, fokozatos bevezetést részesíti előnyben tízből négy válaszadó (38 százalék), ami alapvetően az etikai kétségeknek tudható be.

Ugyancsak ezt támasztja alá az is, hogy a technológia elméleti hátterének és felhasználási lehetőségeinek mélyebb megértését, valamint a kockázatok felmérését tartja fontosnak a megkérdezettek közel háromnegyede (73 százalék és 69 százalék), miközben több mint felük (52 százalék) amiatt aggódik, hogy az MI-alkalmazások munkahelyeket szüntethetnek meg.

„Minden új technológia bevezetése súlyos kiberbiztonsági kockázatot jelent, különösen igaz ez a mesterséges intelligencián alapuló megoldásokra. A szervezeteknek fokozott óvatossággal kell előkészíteniük az átállást, amit a NIS2 irányelv Magyarországon is érvényben lévő szabályozása is szükségessé tesz. A biztonságos működés garantálása és a szigorú törvényi előírásoknak való megfelelés érdekében ezért egyre több vállalat fordul külső szakértőkhöz”

– fejtette ki Zala Mihály, az EY Magyarország kibervédelmi üzletágának vezetője.

Kiemelt kép illusztráció; forrás: elte.hu