Az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete 2003 óta vezeti a szellemi kulturális örökségek listáját, hogy ezzel támogassa, megőrizze az élő kulturális hagyományokat és kifejezésmódokat, beleértve a zenét, a hiedelmeket, a kézművességet és akár a közösségi összejöveteleket is. Ezek között Németország összesen 150 tételt tudhat magáénak. 

A német főváros messzeföldön híres a 90-es évek elején kialakult, vibráló techno klubjairól, amelyek a Berlini Fal leomlása után elevenséget és optimizmust árasztottak.

"Az újraegyesítés utáni években Kelet-Berlin egyharmada üres volt. Senki sem élt ott. Szellemváros volt. Ezért a hozzám és másokhoz hasonló fiatalok tereket foglaltunk el. Van egy üres raktárépület vagy egy régi, üres gyár, és bemész, elfoglalod, azt mondod, ez a miénk. Ott van az a hatalmas tér, azt kérded, mit lehet ezzel kezdeni. Hogyhogy mit, hát csinálsz egy bulit!"

 - mesélte Tobias Rapp író az NPR-nek.

Nem számít, milyen válság van, a berliniek tudják, hogy a tánc válasz mindenre. Az utóbbi években azonban a covid-járvány, a megélhetési költségek növekedése és a a stagnáló bérek miatt a város éjszakai élete egyre nagyobb kihívásokkal volt kénytelen szembesülni.

Rave the planet

Így hívják azt a szervezetet, amely a berlini techno UNESCO-kampányát vezette. Az elmúlt két évben ennek jegyében szervezett dedikált rave-bulikat. 

"Gratulálunk mindazoknak az alkotóknak, akik alakították és hozzájárultak a berlini techno kultúrához" - áll a közösségi médiában közzétett közleményükben. "Ez egy jelentős mérföldkő az egész kultúra számára, és örömünk szavakkal kifejezhetetlen. A berlini techno kultúra UNESCO világörökségi elismerése újabb mérföldkő a berlini techno producerek, művészek, klubüzemeltetők és rendezvényszervezők számára"

- közölte a Clubcommission Berlin

"A döntés segít nekünk abban, hogy ezt a klubkultúrát értékes, védő és támogató részként ismerjék el. Míg az operákat, színházakat és koncerttermeket már régóta a kultúra részének tekintik, addig a zenei klubok még csak küzdenek ezért"

- tették hozzá.

Az UNESCO kulturális örökség részeként a berlini technoklubok több állami finanszírozáshoz és támogatáshoz juthatnak, valamint extra törvényi védelemhez. 

Forrás: Euronews 

Foto: Facebook