Egyre több részlet szivárog ki arról, hogyan igyekszik saját püspöki pozícióját stabilizálni a református egyházon belül Balog Zoltán, miután az egyház irányító testületének vezetését, a zsinati elnöki posztot elbukta a kegyelmi botrányban betöltött szerepe miatt. Csütörtökön a Direkt36 közölt hosszú összefoglalót a püspök utóbbi másfél hónapjáról, köztük azokról a beszélgetésekről is, amelyekről korábban már a hvg360 is beszámolt.

A Direkt36-nak nyilatkozó református források is igazolták, hogy Balog személyesen találkozott K. Endrével, ezek után győződött meg arról, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját, V. Jánost mentegető volt igazgatóhelyettes ártatlan.

Sőt: ártatlansága mellett továbbra is kitartott, a kegyelmi kérvény támogatásáról pedig azt mondta, hogy az „nem erkölcsi, hanem politikai hiba volt”.

Balog a hvg360 forrásai szerint azt mondta, K. Endre és felesége személyesen mentek el hozzá. Ezt azonban nem világos, hogyan tehették meg, hiszen K. Endre ebben az időszakban feltehetően házi őrizetét töltötte. Ezzel kapcsolatban a lap megkérdezte a büntetés-végrehajtást is, de eddig nem kaptak hivatalos választ.

Balog Zoltán a Direkt36 forrásai szerint beszélt arról is, hogy ha lemondana zsinati elnöksége mellett a püspöki címéről is, akkor

az LMBTQ képviselői rájönnek, hogy mindig csak meg kell támadni az egyházat, ha változást akarnak elérni.

Az oknyomozó portál szerint Balog arról is beszélt, hogy vannak politikusok, akik a kegyelmi ügy kirobbanása óta nem akarnak vele mutatkozni, viszont azt állította, hogy

az utóbbi hetekben ötször is beszélt Orbán Viktorral.

A Direkt36 információi szerint a püspök azt állította: Orbán biztosította arról, hogy a miniszterelnök meg fogja neki hagyni, hogy belátása szerint cselekedjen.


Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda