Áder János egykori köztársasági elnök szerint nem igaz, hogy a fővárosi önkormányzatnál dolgozó húga nem tett semmit 2011-ben, amikor tudomására jutott, hogy a bicskei gyermekotthon vezetője pedofil bűncselekményeket követhetett el. Erről a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt Áder, melyet a Telex jegyzett le.

A volt köztársasági elnök szerint a Karácsony Gergely főpolgármester utasítására készült jelentés ezt bizonyítja.

A főpolgármesteri hivatal főosztályvezetőjeként dolgozó húga, Pölöskei Gáborné Áder Annamária tájékoztatta a főjegyzőt az igazgatóval kapcsolatos bejelentésről, aminek nyomán elkezdték a feljelentés előkészítését, és végül később nyomozás indult. (A nyomozást 2012-ben eredmény nélkül lezárta a rendőrség.)

Ezt arra reagálva mondta Áder, hogy szerinte a DK politikusa, Gy. Németh Erzsébet azzal vádolta a húgát, hogy a gyanú ellenére nem cselekedett az igazgató ügyében. Áder arra utalt, hogy Gy. Németh ellen eljárás indulhat a húgára vonatkozó kijelentései miatt.

Karácsony azért indított vizsgálatot, hogy kiderüljön, miként merülhetett fel egyáltalán a Bárczy István-díjra felterjesztett emberek között az igazgató neve 2015-ben, ha korábban már érkezett panasz ellene az akkori, még fideszes városvezetéshez.

Vásárhelyi János kitüntetését egyébként Karácsony Gergely is megszavazta 2015-ben, amit azzal magyarázott, hogy a közgyűlés tagjai semmilyen információt nem kaptak a döntés előtt. Áder megjegyezte, hogy Gy. Németh Erzsébet is megszavazta az igazgató kitüntetését, vagyis a DK-s politikus logikája alapján ő is „pedofilhálózat” részévé vált.

A bicskei igazgató egy évvel a fővárosi kitüntetés után augusztus 20. alkalmából megkapta a Magyar Bronz Érdemkeresztet is. A kitüntetést hivatalosan köztársasági elnök adományozza a miniszterelnök felterjesztésére. Akkoriban Áder János volt az államfő. Áder erről azt mondta most, hogy hivatali ideje alatt évente 370 és 520 között volt az átadott ilyen kitüntetések száma, és egyébként is a szakmai szervezetek javaslata alapján a területért felelős szakminiszter készít felterjesztést a kitüntetésre.

Áder arra is kitért, hogy a DK új plakátkampányt indított, ami gyakorlatilag a Fidesz és Orbán Viktor kormányfő lepedofilozásáról szól.

A miniszterelnök arcképével futó plakátokon az áll: Isten? Haza? Pedofília!

Áder szerint a plakátoknak az az üzenete, hogy mindenki a párt által azóta gyakran emlegetett „pedofilhálózat” tagja, aki valaha Orbán Viktor miniszterelnökkel kezet fogott, egy légtérben tartózkodott, esetleg rá szavazott.

A plakát nemcsak Orbán Viktort támadja, hanem lényegében a Fidesz támogatóit is nagyon durván megsérti, nem véletlen, hogy még ellenzéki politikusok is lesújtó véleménnyel voltak róla, tette hozzá.

A momentumos Donáth Anna például azt mondta, hogy a hányinger kerülgeti a plakátok miatt.
Áder János szerint

ezerszázalékosan biztos abban, hogy a K. Endrét érintő kegyelmi ügyről a miniszterelnöknek nem volt tudomása, ő is a sajtóból értesült róla.

Orbánról még az ellenfelei is elismerik, hogy „vág az esze”, így nincs olyan épeszű ember, aki azt feltételezné, hogy amennyiben tájékoztatták volna K. Endre kegyelmi kérelméről, a kormányfő azt ne ellenezte volna. A volt államfő szerint a DK plakátkampánya „Gyurcsány Ferenc 14 éve tartó kudarcsorozatáról, mérhetetlen frusztrációjáról szól” és arról, hogy „a DK-nak nincs programja és semmilyen érdemi mondanivalója a választóknak”.