Az ígért január elseje helyett július 1-jétől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon.

A bevezetés csúszását a köztársasági elnökből kormánypárti „klímavédővé” avanzsált Áder János szerdán a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén próbálta megmagyarázni, - írta meg a Propeller.

Áder kijelentette:

A gyártók lobbitevékenysége miatt nem indul el teljeskörűen a betétdíjas rendszer januárban.

Jövő év elejétől a boltokban egymás mellett lehet majd találkozni az 50 forintos betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékekkel és a hagyományosakkal. Előbbiek csomagolását sértetlenül kell majd őrizgetnie a visszaváltásig annak, aki igényt tartana az 50 forintra.

A gyakorlati megvalósítást a Mol intézi. A megoldástól azt várja a kormány, hogy majd megfelel az uniós előírásoknak, melyek szerint az üveg, az alumínium és a PET-palackok visszagyűjtési arányát 90 százalékra kellene emelni.

Áder János nem csak a kormány, illetve a Mol helyett magyarázkodott, hanem védelmébe vette a klímakatasztrófáért felelős nagy ipari szereplők mindegyikét, amikor arról beszélt: az ENSZ 2015-ös párizsi klímacéljai, melyek látványosan nem valósultak meg, szerinte eleve irreálisak voltak.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke ugyanezt mondta az uniós klímacélokról is.

Kiemelt fotó: Pixabay