A magyar közvélemény elsősorban Orbán Viktor miniszterelnököt tartja felelősnek az utóbbi évek legnagyobb horderejű belpolitikai botránya, a kegyelmi ügy miatt - írja a Telex a Republikon Intézet február végi reprezentatív felmérése alapján.

A teljes népesség körében arra kérdésre, kit terhel a felelősség azért, hogy K. Endre, a bicskei gyermekotthon kényszerítésért elítélt igazgatóhelyettese elnöki kegyelemben részesült,

  • Orbán Viktort 38%,
  • Novák Katalin volt államfőt 26%,
  • Balog Zoltán református püspököt 14%,
  • Varga Judit volt igazságügyi minisztert 2%

nevezte meg. A megkérdezettek egyötöde nem akart vagy nem tudott válaszolni.

Az ellenzéki és kormánypárti szavazók véleménye természetesen merőben eltér a köztársasági elnök és a miniszterelnök szerepével kapcsolatban, derül ki a kutatás eredményeiből.

A fideszeseknél Orbán Viktor 9, Novák Katalin 37, Balog Zoltán 20, Varga Judit 4 százalékot kapott, míg az ellenzéki híveinek 57 százaléka a kormányfőt, 20 százaléka a volt államfőt, 11 százaléka a püspököt, 3 százaléka a volt minisztert tartja az ügy fő felelősének.

A Mi Hazánk szavazói között is nagy többségben (46%) vannak, akik szerint miniszterelnöki jóváhagyás kellett az elnöki kegyelemhez. A bizonytalanoknál ez az arány kisebb (37%), de a többségük ugyancsak a kormányfőt teszi felelőssé.

A kutatás készítői szerint Varga Judit megítélésében szerepe lehet volt férje, Magyar Péter megszólalásainak, míg Orbán Viktoréban annak, hogy sokan ennyire centralizáltnak látják a rendszert, ezért

még a fideszes szavazók csaknem egytizede sem hiszi el, hogy csak a sajtóból értesült a döntésről.

A Republikon Intézet közvélemény-kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2024. február 21-28. között.


Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda