Az ikonikus Z80-as processzor gyártásának vége

Ötven év után véget ér egy korszak: a Zilog bejelentette, hogy 2024. június 14-től nem gyártják tovább a Z80-as processzort, amely generációkat határozott meg.

A Z80-as processzor 1976 óta van jelen a piacon, és az elmúlt évtizedekben számos területen vált meghatározóvá. A számítástechnika hőskorának egyik legelterjedtebb mikroprocesszoraként ismert, és most, több mint fél évszázad után, a gyártásának leállításával egy történelmi fejezet zárul le.

A Z80-as processzor neve számos népszerű technológiai termékkel és eszközzel kapcsolódik össze. Olyan játékkonzolok, mint a Sega Master System és a Nintendo Gameboy, valamint a játéktermekben népszerű Pac-Man játék is ezen a processzoron futott. Emellett a zenei világban is fontos szerepet töltött be, hiszen olyan neves előadók használták szintetizátoraikban, mint Giorgio Moroder, Michael Jackson, a Depeche Mode, Gary Numan és Jean-Michel Jarre.

A Z80-as nem csak a szórakoztatóiparban volt jelen, hanem a hadiiparban és az űrtechnológiában is fontos szerepet töltött be, sőt, még az autóiparban is megtalálható volt.

Magyarországon is ismert és elterjedt volt ez a processzor, hiszen az 1980-as évek elejétől kezdve többek között iskolai számítógépekben, a svéd ABC 80-asokban, valamint a hazai gyártású Primó számítógépekben is megtalálható volt. A Primót a SZTAKI és az Elektromodul által alapított Microkey Kutatási Fejlesztési Termelési Társulat gyártotta, és összesen 7000 darabot állítottak elő.

A Z80-as processzor nem csak a korai számítógépekben volt népszerű, hanem későbbi évtizedekben is használták ipari mérlegekben és gépek mikrovezérlőiben, valamint számos más területen, ahol a stabil működés volt a legfontosabb, még ha a számítási teljesítmény nem is volt kiemelkedő.