Fokozott hatósági előkészületek és hatalmas közérdeklődés mellett temetik el pénteken, Moszkvában Alekszej Navalnijt, a legismertebb orosz ellenzéki politikust, akinek halálhírét február 16-án adta ki az Oroszországban legszigorúbban őrzött 3. számú büntetőtelep. – írta meg a Telex.

A tudósítás szerint Navalnij gyászmiséjét abban a negyedben tartják Moszkvában, ahol maga is éveket élt családjával. Az Istenszülő Ikon-templomhoz vezető út mentén több ezer ember gyűlt össze, sokan virágokkal a kezükben érkeztek. „Köszönjük, Nem felejtünk Navalnij!” – kiabálta a helyszínen lévő tömeg egy része. A BBC beszámolója szerint többen sírtak a tömegben.

Alekszej, te nem féltél, és mi sem félünk!

– skandálták. A gyászolók egy része „Gyilkos Putyin” rigmust is kiabálta, emellett háborúellenes jelszavak is elhangzottak. A CNN egy emberi jogi szervezetre hivatkozva azt írja, hogy egy embert már őrizetbe vettek a helyszínen, és 22 másik embert akkor, amikor a temetésre igyekeztek.

Az elhunyt politikus koporsója dél körül érkezett meg a templomba, a sajtó nem mehetett be a szertartásra. A jelenlevők azonban készíthettek felvételt. Nem sokkal később megjelent egy videó, amin Navalnij látható a nyitott koporsóban.

Navalnij szülei, Anatolij és Ljudmilla Navalnij részt vettek a gyászmisén. Egyikük sem nyilatkozott a szertartás előtt, de a templomból kifele jövet sokan megölelték és megtapsolták őket, köszöntetet is mondtak nekik. A helyszínen voltak a moszkvai német, francia és amerikai nagykövetek is, ők a templomban rótták le tiszteletüket.

Navalnij özvegye, Julija Navalnaja viszont nem vett részt a temetésen. Feltételezések szerint jelenleg külföldön tartózkodik, de pontos holléte ismeretlen. Navalnaja X-en írt bejegyzésben búcsúzott férjétől.

„Aljosa, köszönöm a 26 év abszolút boldogságot. Igen, boldogság még az elmúlt három évben is. Köszönet a szerelemért, amiért mindig támogattál, amiért még a börtönből is megnevettettél, amiért mindig gondoltál rám. Nem tudom, hogyan éljek nélküled, de igyekezni fogok, hogy boldog legyél, és büszke lehess rám. Nem tudom, hogy bírom-e vagy sem, de megpróbálom. (…) Egy napon biztosan találkozunk. (…) Örökké szeretlek. Nyugodj békében” – írta.

Navalnij testvére, Oleg Navalnij szintén a közösségi médiában búcsúzott bátyjától „Aludj nyugodtan, tesó, és ne aggódj semmi miatt” – írta. Oleg Navalnijt néhány nappal bátyja halála után felvették Oroszország keresett listájára, miután 2021-ben egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a COVID-korlátozások megszegése miatt.

A templomból egy óra körül indult el a kb. 30 perces gyalogútra lévő Boriszovszkoje temetőbe. Ott is nagy tömeg fogadta a gyászmenetet, sokan köszönetet kiabáltak, és tapsolta, amikor megérkezett a koporsó. A temetésen ismét kinyitották Navalnij koporsóját, a hozzátartozói elbúcsúztak tőle. Ahogy leeresztették a koporsót a sírba, egy vonós négyes a háttérben Frank Sinatra My Way című dalát játszotta, majd a Terminator főcímét. Több nagy koszorút helyeztek el a sír körül.

Navalnij csapata azt állítja, hogy a helyszínen problémák vannak a mobilinternet lefedettségével, ami megnehezíti az élő felvételek közvetítését. Az orosz médiának mondjuk ez nem túl nagy probléma, ugyanis a legnagyobb hírügynökségek nem, vagy csak nagyon szűkszavúan számoltak be az ellenzéki vezető temetéséről – írja a CNN. Navalnij temetéséről a Russia 24 állami műsorszolgáltató nem számolt be, a TASZSZ orosz állami hírügynökség kizárólag Dmitrij Peszkov Kreml szóvivő figyelmeztetéséről számolt be, aki szerint a gyülekezés törvénysértő.