„Hitler kaput!” Így találkoztak a szovjet és amerikai katonák

Az 1945. április 25-én történt események során az amerikai és szovjet katonák először találkoztak egymással az Elba folyó mentén, ami jelentős mérföldkő volt a Harmadik Birodalom bukásában.

Az 1944-es normandiai partraszállást követően a szövetséges erők nyugatról is egyre nagyobb nyomást gyakoroltak a Harmadik Birodalomra, és 1945 áprilisában a harapófogó végérvényesen összezárult. Április 25-én dél körül Albert Kotzebue amerikai főhadnagy és háromfős felderítő csapata átkelt az Elbán, Strehla városa közelében, ahol az Alexander Gargyiev alezredes vezette Első Ukrán Front egyik előretolt ezredével találkoztak.

Néhány órával később, ugyanezen a napon, William Robertson alhadnagy és társai a szászországi Torgau romos Elba-hídjánál összefutottak Alexander Szilvaskó hadnagy vezette szovjet őrjárattal. Az eseményeket Alekszej Gorlianszki emlékei szerint ő először tüzet nyitott az amerikaiakra, akiket tévesen németeknek hitt, de az amerikaiak nem viszonozták a tüzet, ehelyett a következő szavakat kiáltották: "Muscovi-Washington. Hitler caput. Hurrá!".

A nyelvi akadályok ellenére az ölelések és kézfogások jelentették a kommunikációt, és Robertson valamint Szilvaskó a későbbiekben is tartották a kapcsolatot. Két nappal később, hivatalos körülmények között, fotósok előtt is megismételték a találkozót.

Bár a találkozók során mind Kotzebue, mind Robertson parancs ellenére cselekedett, feletteseik elnézőek voltak ebben az esetben. A szovjet katonák azonban nem jártak ilyen jól, őket visszahívták a frontról és ki is zárták a pártból. Az első napokban az amerikai és szovjet katonák barátságosan viselkedtek egymással, cserélgettek, bemutatták fegyvereiket és egyéb felszereléseiket. Idővel azonban a kapcsolatok fagyosabbá váltak, mivel a politika közbeszólt.