Miközben a Parlament 196 szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadta el Novák Katalin lemondását, a botrányos kegyelmi ügybe belebukott volt államfő a Facebook-oldalán üzent.

Búcsúzom. A mai nappal véget ér köztársasági elnöki szolgálatom. Szeretettel gratulálok Sulyok Tamásnak, és sok erőt kívánok neki a következő évekre!

Novák Katalin azért mondott le február 10-én, mert kiderült, hogy Novák Katalin még tavaly, éppen Ferenc pápa magyarországi látogatása kapcsán adott kegyelmet – mások mellett – a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, K. Endrének is.

Az intézmény igazgatója 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott, a helyettesét, K. Endrét pedig kényszerítés miatt ítélték több mint 3 év börtönre, mert megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében, amit a pedofil igazgató jelenlétében akart aláíratni vele.

Novák Katalin azóta sem indokolta kegyelmi döntését, amely lényegében véletlenül derült ki, miután – amint a 444 olvasója felhívta rá a figyelmet – a megjelent a bírósági határozatok között.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd