Az orosz-ukrán háború kétéves évfordulójával kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország továbbra is azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz.

Tordai Bence kérésére a parlament egyperces néma csenddel emlékezett meg Alekszej Navalnijról. A kormánypárti képviselők viszont nem álltak fel. Orbán szerint azért, mert sovinisztáknak a magyar parlamentben nem jár tisztelet.

A frakcióvezetők 5-5 perces felszólalásai után újra Orbán következett. A miniszterelnök szerint azért kellett bezárnia a Fidesznek a bicskei pedofil igazgatót, mert az ellenzék 20 évig a helyén hagyta.

A napirend előtti felszólalásokra már nem sok fideszes képviselő maradt a parlamentben. Körülbelül 4 óra után térnek majd vissza, akkor szavaznak a kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatáról és utódjának, Sulyok Tamásnak a megválasztásáról. Döntöttek Svédország NATO-csatlakozásáról is, amit meg is szavaztak 188 igen és 6 nem szavazattal.

Orbán először azokhoz szólt, akik most a jobboldalt támadják a kegyelemi ügyben:

Felhívnám a figyelmet az alapvető tényre: a pedofil bűnelkövetőt mi zártuk börtönbe, mert önök nem zárták be. 

Számonkérte, hogy az igazgatót 20 évig a helyén hagyták, vele szemben vizsgálatot nem végeztek. Ezzel az emberrel szemben 2011-ben megindították az első rendőrségi eljárást, majd nem törődtek bele és másodjára is megindították a vizsgálatot, mondta Orbán.

A pedofil bűncselekményt elkövető igazgatót önök először kinevezték, majd otthagyták. (...) A 10-es kormányváltást követően mi börtönbe zártuk

– mondta Orbán. 

A miniszterelnök szerint most azért beszélnek erről, mert 2023-ban Novák Katalin ennek az embernek kegyelmet adott, ami szerinte azonban nem volt helyes döntés.

Forrás: 444.hu

Fotó: YouTube (Orbán Viktor V. Jánosnak kampányol), Facebook