Megszólaltak a német közmédiának azoknak a feltételezett elkövetőknek a szülei, akiket a tavaly februári kitörés napi támadások elkövetése miatt köröznek – idézi a Magyar Hang az MDR német regionális közszolgálati csatornát. Egyikük édesapja Wolfram Jarosch szerint közülük többen hajlandók lennének feladni magukat, de van feltételük:

azt szeretnék, ha a német hatóságok nem adnák át őket Magyarországnak, hanem Németországban vonnák őket felelősségre. Az ő gyermeke jelenleg Drezdában van előzetes letartóztatásban.

A lap felidézte, hogy a Becsület napjaként ápolt emléknaphoz kapcsolódóan még további kilenc gyanúsítottat köröznek.

Közülük kettő neve a Németországban nagy visszhangot kiváltó Lina E. ügyben is előkerült, egyikük az a Johann Guntermann, aki a magyar hatóságok körözési listáján is szerepel (Lina E. egy lipcsei nő, akit szélsőbalos társaival együtt Drezdában elítéltek, miután szélsőjobboldaliakra támadtak). A többi, budapesti támadásban érintett németországi személy is szászországi és thüringiai fiatal felnőtt.

A magyar hatóságok egyelőre három személyt vádoltak meg a tavaly februári antifa-támadások elkövetésével. Ügyükben január végén tartottak előkészítő ülést. Az első rendű vádlott – Ilaria Salisra 11 év fegyházat kért az ügyészség, ő azonban tagadja a bűnösségét.

A másodrendű vádlott német állampolgárságú férfi beismerte a terhére róttakat, őt három év fegyházra ítélték, egyelőre nem jogerősen. A harmadrendű vádlott német nő ügyében is – Ilaria Salishoz hasonlóan – tárgyalásra tért át a Fővárosi Törvényszék.

Az ügyben a Magyar Hang megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot. A BRFK megerősítette, hogy ugyanazon 14 emberrel szemben van érvényben nemzetközi elfogatóparancs. Közöttük egyébként nem csak német állampolgárok vannak.

Fotó: MTI/EPA