A Telex és a Direkt36 információi szerint Balog Zoltán, a korábbi Orbán-kormány volt emberi erőforrások minisztere volt az, aki lobbizott Novák Katalin köztársasági elnöknél a gyermekotthon igazgatójának pedofilügyét eltussolni igyekvő K. Endre kegyelméért.

Az ügy kirobbanása óta lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, és visszavonult a politikától Varga Judit, a kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter. A Telex úgy tudja, hétfőn már kormányzati politikusok is jelezték a Magyarországi Református Egyház felé, szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”. Ez már a kedd délelőtti értekezleten meg is történhet a lap információi szerint.

A 444.hu hétfői cikke szerint Orbán Viktor is felelősnek tartja Balogot, és ezt akár a püspöksége is bánhatja.

Elképzelhetőnek tartják azt is, hogy nyugdíjba vonul, 66 évesen a református egyház szabályai szerint erre van is lehetősége.

Balog Zoltánt Novák Katalin lemondása óta nem lehet telefonon elérni, és sajtómegkeresésekre sem reagál. A Facebookján ugyan két napja megosztott egy Novák Katalin melletti kiállást, előtte azonban azt írta ki:

Visszavonulni néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében. Micsoda ajándék!

Orbán Viktor korábbi minisztere és lelkésze 2021-ben lett a Dunamelléki Egyházkerület püspöke, majd néhány hétre rá a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, azaz lényegében az egyház hazai vezetője. Sokan már akkor is úgy gondolták, Balog a Fidesz embere a református egyházban, és kifejezetten az a feladata, hogy gördülékennyé tegye az együttműködést a kormány és az Orbánék számára kifejezetten fontos egyház között – hiszen maga a miniszterelnök is református.

Fotó: Facebook / Novák Katalin