A kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés, ezért a napirendet nem tudták megszavazni a megjelent ellenzéki képviselők. Napirend előtt azonban szót kaptak az ellenzéki frakciók felszólalói.

A Fidesz-KDNP képviselői és a kormány részéről is távol maradtak a miniszterek, több nagykövettársával azonban a karzaton foglalt helyet David Pressman amerikai nagykövet is.

A rendkívüli ülést az MSZP kezdeményezte, hogy megtartsák a svéd NATO-tagságról szóló zárószavazást. David Pressman korábban úgy fogalmazott, hogy ez a rendkívül ülés remek alkalom arra, hogy végre Magyarország is ratifikálhatja Svédország NATO-tagságát.

A Fidesz-KDNP képviselői az ülésvezető Lezsák Sándor és a jegyző Vinnai Győző kivételével nem jelentek meg, igy csak napirend előtti felszólalások hangozhattak el.

Kanász-Nagy Máté LMP-s képviselő rendkívül kínosnak nevezte, hogy a kormánypárti képviselők és a kormány tagjai nem jelentek meg és magyarázatot sem adtak, hogy miért nem szavazzák meg Svédország NATO-csatlakozását.

Lezsák Sándor levezető elnök némi iróniával tekintve az üres kormányzati fotelekre közölte, „láthatóan a kormány nevében senki nem kíván reagálni az elhangzottakra”.

És ezt minden egyes ellenzéki felszólalás után megismételte.

Tordai Bence (Párbeszéd Magyarország) szerint felmerül a gyanú, hogy nem a nemzeti érdek követése vezeti a Fideszt. Jávor Benedeket idézve kijelentette, hogy a kormány Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálja, és szarkasztikusan azt kérte, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal járjon el.

A NATO-csatlakozás megszavazásának elmaradása melletti ellenzéki felszólalások mellett előkerült Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi döntése is. Brenner Koloman a Jobbik- Konzervatívok nevében egyenesen lemondásra szólította fel a köztársasági elnököt.

A DK-s Vadai Ágnes, a parlament előtt is bejelentette, hogy pártja megfosztási eljárást kezdeményez Novák Katalinnal szemben a bicskei pedofil-ügyben alkalmazott és jogi aggályokat felvető kegyelmi döntés kapcsán.

Nem lehet tovább köztársasági elnök az a nő, aki ehhez aláírását adja

– fogalmazott Vadai Ágnes, aki szerint Novák Katalin méltatlanná vált a pozíciójára, ezért eljárást is kezdeményeztek.

Undorodom a Fidesznek kedves pedofiltól, undorodom attól, aki kegyelmet ad, és undorodom attól, aki pedofilsimogató cikket ír

– tette hozzá felszólalása végén Vadai Ágnes.

Novák Előd szerint a NATO bővítése egy újabb lépés lenne a harmadik világháború felé. A Mi Hazánk frakcióvezetője felvetette, hogy a Fidesz csak akkor tudja betartani azon ígéretét, miszerint nem ők lesznek az utolsók, akik ratifikálják a csatlakozást, ha vétózzák a svéd NATO-csatlakozást. Novák Előd jelezte, szükség van a semleges zónákra és minél kisebb közös határa van az oroszoknak a NATO-val, annál jobb.

Harangozó Tamás az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz csak dobálózik keresztény és családbarát a szavakkal, miközben egyik szégyenből a másikból löki az országot, veszélybe sodorja a biztonságát, jövőjét, és beláthatatlan károkat okoz mindannyiunknak.

Az átléphetetlen vörös vonalak közé sorolom azt is, hogy nem szórakozunk a saját országunk, a saját nemzetünk biztonságával, és nem szórakozunk szövetségeseink biztonságával sem

– hangsúlyozta a szocialista képviselő aki jelezte, a svéd királyság NATO-hoz történő csatlakozása további, erős garanciákat jelenthetne a szövetséges államokra, így hazánkra nézve is.

Tíz perc alatt véget vethetnénk ennek a botrányos, szégyenteljes, cinikus és mindannyiunk számára kínos színjátéknak. De, ahogy látom sem Orbán Viktor, sem Semjén Zsolt, sem a többi miniszter és államtitkár nincs itt

– tette hozzá Harangozó Tamás.

Bedő Dávid a Momentum felszólalója az aktív eutanázia engedélyezése mellett érvelt sürgetve a kormányt, hogy kezdeményezzen népszavazást ebben a témában.

Szavai szerint ez a téma emberség, méltóság és szabadság kérdése, hiszen jelenleg szenvedésre és kilátástalanságra utaljuk gyógyíthatatlan betegségben szenvedő embertársainkat, nem engedve meg, hogy döntsenek életükről, halálukról. Bedő Dávid hangsúlyozta: miközben felmérések szerint a magyarok döntő többsége támogatja az aktív eutanázia engedélyezését, az állampárti képviselők csak cinizmussal tudtak válaszolni a javaslatra, gyávák beszállni ebbe a vitába. 

A Momentum képviselője teljesen méltatlanná vált köztársasági elnöki tisztségére Novák Katalin azzal, hogy titokban kegyelemet adott egy olyan embernek, aki egy pedofil bűntársa volt.

Távollétében Kocsis Máté, Fidesz frakcióvezetője a Facebook oldalán reagált. Kocsis szerint a rendes parlamenti ülésszak elején sor kerülhet a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjára, de ehhez szükséges a két kormányfő budapesti találkozója.

Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek

– fogalmazott bejegyzésében a Fidesz frakcióvezetője.

Fotó: MTI/Kovács Attila