Terjedelmes interjút adott Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Economx.hu-nak, amelyben többek közt az orosz-ukrán háború fejleményei és a magyar honvédség fejlesztési tervei mellett a honvédelmi miniszter elárulta azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök katona fia, Orbán Gáspár a csádi misszión dolgozik.

Orbán Gáspár katonatiszt, méghozzá egy kiválóan képzett, az egyesült királyságbeli sandhursti akadémián is képesítést szerzett magyar katonatiszt. Oda megy, ahová a parancs szerint mennie kell. Én rendeltem ki összekötő tisztnek. Ez egy hadsereg, nem kívánságműsor, és ő feladatot teljesít. Magyarországon a katonák parancsot teljesítenek. Speciális képzettsége, jogi ismerete és nyelvtudása miatt alakulatától a miniszteri kabinetbe vezényelve a csádi misszió előkészítésében vesz részt, más katonai és civil elöljárókkal együttműködve. A százados úr kiváló egészségnek örvend.

– nyilatkozta a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky október elején jelentette be, hogy Magyarország humanitárius és katonai missziót indít Csádban. Ez lenne a Magyar Honvédség első önálló, bilaterális missziója.

Orbán Gáspár 2019-ben tette le a katonai esküjét, 2020-ban tisztté avatták, később kiderült, hogy egy brit elitakadémián végzett. Katonai rendfokozata, beosztása és egészségi állapota most azért is lett kérdés, mert a közösségi médiában hetek óta a halálhíréről keringett egy értesülés, amit a kormánypárti PestiSrácok egyik cikkében korábban már „szánalmas álhírnek” neveztek.

Fotó: Facebook / Orbán Viktor