Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta a házelnöknek a kormány 2024-es tavaszi parlamenti ülésszakra szóló jogalkotási programját, ebben 18 törvényjavaslat, illetve módosítás szerepel, de nincs benne a svéd NATO-csatlakozás zárószavazása, írja az atv.hu.

A kormány javaslata alapján a vízközmű-szolgáltatásról szóló törvénymódosítás, valamint az igazságügyi tárgyú törvénymódosítások vagy például a külföldi bizonyítványok és oklevelek hazai elismerése mellett a 2025-ös központi költségvetés elfogadása is szerepel a tavaszi programjában, annak 16. pontjaként. Ezt a javaslatot a pénzügyminiszter áprilisban nyújtja be, a parlament pedig júniusban szavazhatja meg.

A Semjén-javaslat 6. pontjában ott van az uniós minimálbérről szóló törvényjavaslat is, amit a kormány jogalkotási programja szerint Nagy Márton minisztériuma nyújt be áprilisban, a parlament pedig májusban szavazhatja meg.

Mint ismert, az Európai Unió tagállamai közül nálunk az egyik legalacsonyabb a legkisebb kereset összege. Az EU irányelve szerint azonban a kötelező legkisebb kereset összegének megállapítása továbbra is tagállami hatáskör maradna, azaz Brüsszel a tagállamok eltérő minimálbér-megállapítási gyakorlatába sem akar beleszólni. Az irányelv három legfontosabb célkitűzésének megvalósításáról a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány rendszeresen egyeztet.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az atv.hu-nak azt mondta, ahhoz az kell, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum összezáródjon.

Ehhez azonban idő kell, nem egyik évről a másikra fog bekövetkezni

– tette hozzá Nagy Márton.

Decembertől a minimálbér 15 százalékkal, 266.800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326.000 forintra emelkedett.

Svédország és Finnország NATO-csatlakozását a 30 tagországból 28 rövid időn belül jóváhagyta a csatlakozási kérelmet. Azonban Magyarország és Törökország még nem szavazta meg a svédek csatlakozását.

Év végi nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, „a magyar parlamentnek nincs gusztusa a döntéshez”.

Ez alapján a Semjén Zsolt által benyújtott javaslatok között továbbra sincs napirenden a svéd NATO-csatlakozás kérdése.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt