„Béremelést, ne szemfényvesztést!” címmel tart tüntetést az Egységes Diákfront (EDF), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a velük szövetséges Fridays For Future, aHang és Civil Bázis szervezetekkel, a tüntetők a Belügyminisztérium előtt gyülekeztek. A belügyminisztérium tövében felállított színpad előtt, a Széchenyi tér gyepén kezdtek gyülekezni a tüntetők, akik néhány százan lehetettek. 

Ott volt viszont köztük Juhász Péter, aki nemrég jelentette be politikai visszatérését, minek nyomán el is indult a belvárosi polgármesteri tisztségért, s színpadta lépett a demonstráción is. Az emberek között beszélgetett a tanártüntetések főszereplői közül többek közt Simkó Edit tanár, valamint Pankotai Lili is.

A szpíker azzal vezette fel az eseményt, hogy a Pintér-cirkuszban köszöntötte az egybegyülteket, egyúttal tudatták, a bejelentett 32 százalékos tanárbér-emelés a tiltakozások eredménye, ám szerintük a kormány szórakozni kezdett még ezzel a lépéssel is. Perlaki-Borsos Noel, a diákfront egyik elnökség tagja szónoklatában arról beszélt, hogy több mint 20 ezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből, szerinte a kordonok kormánya mindent ellehetetlenít. Szerinte autokratikus rendszerben a saját értékeikért kell kiállniuk az embereknek. Egyúttal tudatta, a rendszer egyszer megbukik majd, a fiatalok értékei azonban kitartanak majd.

Az esemény vezérszónoka megosztotta azt az információt is, hogy a rendőrség nem engedte azt, hogy ledöntsék és megdobálják Pintér Sándort ábrázoló kartonkivágatukat, ezért inkább elaltatták azt. Akkor egy diák a színpadon spirituális-jellegű zenére medállal kezdte hipnotizálni a kartontáblát. A performansz után beszélt még a PDSZ részéről Pál Alexandra, és a már említett Juhász Péter is, aki felvetette, mi lenne, ha a kormány tagjai tanárok lennének. Szerinte ha Rogán Antal oktatna, akkor minden jegyből negyven százalékot le kellene adni, így nem lenne hármasnál jobb osztályzat.

A tüntetés végén a szervező diákok a tüntetőkkel együtt énekelték el a "Mi vagyunk a grund" című számot. A demonstrációról portálunk is bejelentkezett, a tüntetésen készült felvételt a cikk alatt lehet megtekinteni.

Fotó: Almási Dániel