Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) az Átlátszó közadatigénylésére árulta el, hogy 2022-ben egyszer történt „Procleix Sars Co-V2 teszt megnevezésű Covid teszttel kapcsolatos selejtezés.” A Bayerné Dr. Matusovits Andrea által vezetett OVSZ korábban a koronavírus-járvány miatt felmentést kapott a közbeszerzés alól, 18,2 milliárd forintot költött a vizsgálatokhoz szükséges tesztek, tesztelés, mintavételhez, mintakezeléshez szükséges eszközök, szolgáltatások beszerzésére.

A pénz jelentős részét, nettó 16,28 milliárd forintot a Vascular Venture Kft. kapta. A cégtől 1 millió PCR-tesztet vettek.

Az Átlátszó hosszas hivatali levelezés után derítette ki, hogy éppen a cég által engedélyeztetett termékekből adtak át a megsemmisítési jegyzőkönyv alapján 188 582 darabot selejtezésre a Septox Kft.-nek, ami a veszélyes hulladékok megsemmisítését végzi keretszerződés alapján az OVSZ-nek.

A lap megjegyzi, az ellenzék korábban jelezte, hogy más országokban, a lejárat előtt felhasználásra ezeket a teszteket ingyen odaadták az embereknek.

Az OVSZ által a Vasculare-nek kifizetett bő 16 ezres darabárral számolva a leselejtezett tesztek ára nettó 3,07 milliárd forint volt, vagyis ennyi ment a kukába – írta az Átlátszó.

A Vascular Venture Kft. 2021-ben, a szerződés évében az előző évihez képest 23 milliárd forinttal több nettó árbevételt ért el.

A 16,8 milliárdos PCR-beszerzés után Sebián-Petrovszki László, a DK képviselője írásban kérdezte a legfőbb ügyészt, indít-e vizsgálatot. Polt Péter helyettes feljelentésként értékelte a kérdést, a rendőrséghez továbbította azt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem indított nyomozást, mert semmi gyanúsat nem talált az ügyben.

Korábban a malajziai lélegztetőgép-beszerzés körül alakult ki hasonló helyzet amikor már 2021 novemberében megsemmisítette a külügyminisztérium a másfél évvel korábban kötött gyanús, túlárazott malajziai lélegztetőgép-beszerzés iratainak egy részét, miközben magánszemélyeknek 5 évig kell megőrizniük a rezsiszámláik befizetést igazoló iratokat.

Fotó: MTI/Illyés Tibor