A javaslat egységes uniós előírásokat vezet be a kutyák és macskák tenyésztésére, elhelyezésére és kezelésére vonatkozóan a tenyésztő létesítményekben, az állatkereskedésekben és a menhelyeken egyaránt - írja a Portfolio.

Az EU az illegális kereskedelem elleni küzdelem és az állatjóléti feltételek ellenőrzésének fokozása érdekében a kötelező azonosítás és nyilvántartásba vétel révén megerősíti a háziállatok nyomonkövethetőségét. Az Európai Bizottság emellett csatlakozik a „Szőrmementes Európa” európai polgári kezdeményezéshez is, hogy visszaszorítsa, hogy csak a bundájukért tenyésztenek háziállatokat.

A kezdeményezés a kutyák és macskák növekvő, évi 1,3 milliárd eurós értékű kereskedelmével is foglalkozik, amely az EU tagállamaiban jelenleg eltérő jóléti normák mellett zajlik. Az illegális kereskedelem növekedése, különösen az online térben, arra késztette az Európai Bizottságot, hogy minimumkövetelményeket állapítson meg az ilyen állatok tenyésztésére, elhelyezésére, gondozására és kezelésére vonatkozóan.

A Bizottság közleménye szerint egységesen meghatározzák majd az állatok szállításának maximális idejét, és annak feltételeit nagy hidegben, illetve extrém hőség idején. De megszabják majd a tenyésztőknek és a menhelyeknek is az állatok számára egyedenként szükséges területek nagyságát is.

Az online értékesítésre vonatkozó szigorú nyomonkövethetőségi követelmények és automatizált ellenőrzések segítik a hatóságok munkáját, a vevők pedig hatékonyabban ellenőrizhetik az egyes kiskedvencek nyilvántartási adatait.

A jogalkotási javaslatot az Európai Parlament és a Tanács elé terjesztik, tükrözve a Bizottság elkötelezettségét az állatjólét előmozdítása mellett, ahogyan azt a "Farm to Fork" elnevezésű uniós stratégia körvonalazza. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos véleménye a prémes állattartásról 2025 márciusára várható, ami meghatározza majd az Európai Bizottság további intézkedéseit.

Fotó: Pixabay