„Még egy technikai jóváhagyásra van szükség a Bizottságtól, amit szóban többszörösen megígértek. Ez egy jogi garancia, a nekünk adott tájékoztatás szerint a papír el is készült, csak Brüsszelben ilyenkor mindenki szabadságon van, ezért még nem volt, aki aláírja. Ha ezt megkapjuk, akkor januártól a pedagógusok nem 10, hanem átlagosan 32,2 százalékos béremelést kapnak” – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV-nek adott interjújában.

Ezek szerint hiába jelentette be pénteken a béremelést személyesen Pintér Sándor, hiába jelent meg a róla szóló kormányrendelet szombat reggel a Magyar Közlönyben, hiába kapott már 10 milliárd eurót a kormány Brüsszelből, még mindig nem lehet biztosra venni a tanárok bérrendezését.

Gulyás szerint az Európai Bizottság megígérte, hogy a jogi garanciát jelentő jóváhagyást elküldi a magyar kormánynak, ám ez még nem történt meg.

Hogy februárban a pedagógusok az átlagosan 32,2 százalékkal megemelt bérüket kaphassák meg a Bizottság visszaigazolása esetén, a Belügyminisztériumnak már most el kellett indítania a folyamatot. Ebből is látszik, hogy a magyar állam részéről jóhiszeműen járunk el. Reméljük, a Bizottság is állja a szavát

– mondta a miniszter.

Az interjút idéző hvg.hu megjegyzi, hogy Gulyásnak menet közben némi Gyurcsányozásra is futotta, amikor szóba kerültek a pedagógus szakszervezetek. Felmerült ugyanis, hogy egy kormányzati módosító tervezet szerint a tanárok teljesítményértékelése során „negatív eltérítésre” is lesz lehetőség, a miniszter szerint azonban ez hazugság, melynek művészetét „a szakszervezet a közös választási kampány során remekül elsajátította Gyurcsány Ferencéktől".

Lehet, azért folytatják, hogy hátha még most sikerül megakadályozni a nagyobb mértékű béremelést, hiszen a szakszervezeti vezetőknek sokkal fontosabb a baloldal politikai sikere, mint a tanárok életkörülményei

- fogalmazott Gulyás Gergely.

Fotó: Facebook / Gulyás Gergely