Novák Katalin köztársasági elnök szerdán alkotmánybírósági normakontrollra utalta a „kastélytörvény” néven emlegetett „kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényt”. A tervezet szerint a Lázár János irányítása alatt álló Építési és Közlekedési Minisztérium kiszervezné a közpénzből és uniós forrásokból felújított kastélyokat közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak, vagy más magánjogi szereplőknek.

Lázár János erre reagált még tőle is szokatlanul erős hangnemben a Facebook-oldalán. A miniszter szerint változtatni kell az eddigi gyakorlaton és a magántőkét nem megdönteni kell, hanem bevonni az épített örökség megóvásába, értékes kastélyaink felújításába és fenntartható működtetésébe.

Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést: gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte. Remélem tévedek, és az elnök jogászai csupán nem olvasták a törvényt, vagy nem értik annak lényegét.

Orbán Viktor ma személyesen jelent meg a kormányinfón, ahol Lázár János véleménye is felmerült. Az ATV kérdésére, az építési miniszter kommunistázását a miniszterelnök nem ítélte el, csak annyit mondott, hogy

a köztársasági elnök a nemzet egységét fejezi ki, ezért a kormány mindig megadja neki a tiszteletet. Összességében a magyar kormány viselkedése az elnök asszony irányába tiszteletteljes, és az is marad.

A csatorna megkereste a Sándor-palota sajtósát, de csak egy szűkszavú nyilatkozatot adta, amelyben leszögezik, hogy az államfő a kormány álláspontja tekintetében a miniszterelnök megnyilatkozását tekinti irányadónak, ezért nem is kívánnak reagálni.

Fotó: Lázár János miniszter a felújított pápai Esterházy-kastély előtt 2015. április 17-én. MTI/Nagy Lajos