Orbán Viktor még a december közepi uniós csúcstalálkozó előtt meghívót kapott Emmanuel Macrontól a francia fővárosba, hogy egyebek között Ukrajna uniós csatlakozásának kérdéséről egyeztessenek, miután a magyar miniszterelnök azt mondta: szerinte egyelőre napirendre sem szabad venni a kérdést.

A francia elnök minden bizonnyal azt akarta nyomatékosítani, hogy az Ukrajnával folytatott tárgyalások megkezdésének megakadályozása aláássa az unió Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni stratégiáját.

Más nyugati vélemények szerint Ukrajna támogatását a szokásos EU-s finanszírozáson kívül kell megoldani - írja az Index.

Egy háborús kötvényt kell létrehozni, melyet Orbán nem vétózhat meg. Így nem tud minket zsarolni, hogy csökkentse az EU-s finanszírozás jogállamisági feltételeit

- írta közösségi oldalán Guy Verhofstadt, aki Belgium miniszterelnöke volt 1999–2008 között, azóta pedig az Európai Parlament tagjaként a Liberálisok és Demokraták Szövetsége frakcióvezetője. 

A belga politikus egy nappal később újabb posztot tett ki a platformra:

Egyre több jel utal arra, hogy az Európai Bizottság feloldja a 10 milliárdot Magyarország számára. Tehát Orbán zsarolása működik.