Csak szeptemberben 103-an mondtak fel a Közép-Pesti Tankerületben, januártól szeptemberig pedig 160-an. A tankerület teljes közalkalmazotti létszáma tavaly októberben 4700 fő volt, innen tehát durván 3,5 százalék távozott a tanévkezdéskor – írja a G7.

A kormány pedig, kitart álláspontja mellett: nincs tanárhiány, nincs gond az oktatásban, a státusztörvény pedig növeli a tanári pálya vonzerejét. 

A portál az adatokról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által a tankerületi központoktól kikért információkból kiindulva számol be. Ezek többsége hivatalosnak tekinthető tankerületi adatszolgáltatás, de a szakszervezet egy-egy titkolózó tankerület esetében nem hivatalos, tanárokról származó közléseket is felhasznált.

A G7 szerint a fenti szám 3 éves időintervallumban nem kiugró, mivel a Közép-Pesti Tankerületből 2022-ben összesen 402 fő, míg 2021-ben 264 fő távozott. Ez azt is jelentheti, hogy egyrészt eleve nagy a fluktuáció, másrészt a potenciális távozók nagy része már leléphetett tavaly, a pedagógus szakszervezetek és a kormány státusztörvény előtti összefeszülésekor. Jelentős még a Belső-Pesti Tankerületben csak szeptemberben felmondott 41 fő, a Külső-Pesti Tankerület több mint 49 fője, a Ceglédi Tankerületben felmondott 39 fő, a Dunakeszi Tankerületben felmondott 43 fő, az Érdi Tankerület 47, vagy a Győri Tankerület 43 fője - szemézte a G7-et a nepszava.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közösségi médiában idézte Bencsik Ágnest, az ELTE Filmtudomány Tanszékének tanárát, aki azt posztolta, idézzük:

Szeretném, ha mindenki megértené. Felvételi tréninget tartottunk 8. osztályosoknak. Ügyesek, kedvesek, helyesek, szeretnének jól teljesíteni. Egy részük felkészült, egy másik részük a választott vizsgatémában rendkívül hiányosan teljesít. Amikor arról beszélünk, mire kellene még az éles vizsgáig hangsúlyt fektetni, sorra kiderül: nincs fizikatanár, nincs kémiatanár, 6-7.-ben szerette a biológiát, ezzel szeretne továbbmenni, de idén már a magyar szakos tanítja azt is, aki nemigen ért hozzá. Tizennégy fős csoportban a fele érintett. Nem indulnak egyenlő esélyekkel már az első nagy megmérettetésen sem, holott ugyanolyan ügyesek, kedvesek, helyesek és szeretnének jól teljesíteni. Ez probléma, nagy probléma, a lefóliázott könyvek tartalma kevésbé. Sírni tudnék.

Egyébként a PDSZ folytatja tiltakozásait, erre a hétre is bejelentették a Zebraszerda nével elhíresült tüntetésüket.

fotó: pdsz