Az RTL Híradó beszámolója szerint az intézmény tavaly év végén adott fel egy álláshirdetést, amelyben fizika, matematika, angol és biológia szakos tanárt is kerestek. Az iskola egyik tanára szerint azután kezdődött a felmondási hullám, hogy a kormány elfogadta a státusztörvényt.

A legtöbb meghirdetett állásra nyugdíjas vagy részmunkaidős tanárok jelentkeztek, de még így sem sikerült betölteni az összes helyet, ezért a tanárok egymást helyettesítik és túlóráznak. 

Az RTL szóra bírta a Kardos István egyik tanárát is, aki szerint a betöltetlen helyeket a dolgozók egymás között osztották el, így most sokan „áttanítanak” olyan pozíciókba, amelyeket egyébként képesítésük szerint nem vinnének. Olyan is előfordul, hogy a fakultációs órákra egy másik intézménybe kell átjárniuk a diákoknak, akik közül többen „lemorzsolódtak”, mivel tanévkezdés óta már vagy ötször változott az órarendjük. A tanár szerint mindebből alig látszik valami a KRÉTA rendszerben.

Az adatok, azok hamisak. Minden úgy van elkönyvelve a KRÉTA-ban, mintha ez teljesen rendben volna, és minden óra szakszerűen lenne megtartva. Ennek ellenére nagyon sok óra elmarad, vagy csak felügyelet van az órán

– magyarázta a Híradónak.

Ráadásul a KRÉTA rendszere konkrétan meg van hamisítva és az órák úgy vannak elkönyvelve, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

De még így is rengeteg óra elmarad, amikor csak felügyelik a gyerekeket. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint országos szinten több helyen előfordul ugyanez, ráadásul mostantól még durvább lesz a tanárhiány, mert sok távozó pedagógusnak a mostani őszi szünettel járt le a felmondási ideje.

A státusztörvény tervezete után ötezer pedagógus jelezte, hogy felmond, ha aláírják a törvényt. Ők azonban nem mind szeptemberben távoztak, hanem fokozatosan hagyták el a közoktatást. A témával több ízben is foglalkozott a frisshirek.hu

Fotó: Pixabay.com