Az orosz-ukrán háború kitörését követően nem sokkal felszólalásában azt mondta, hogy az ukrán háború legnagyobb vesztese a természet, elfeledve a civilek, asszonyok, gyermekek vagy idősek haláltusáját. A meglepő kijelentésről akkor a frisshirek.hu is beszámolt. 

Nem kellett sokáig várnunk most sem, hiszen Greta és barátai egy táblával megüzenték, Gáza mellett állnak. Az, hogy eme X bejegyzés hogyan befolyásolja majd az izraeli közösség és katonai offenzíva előretörését a Hamász eltörlését elősegítő akciókban, még csak sejteni sem lehet.

Egy dolog biztos. A gázai övezet nem is álmodhatott volna nagyobb segítségről.

A világnak fel kell emelnie szavát, és azonnali tűzszünetet, igazságot és szabadságot kell követelnie a palesztinok és minden érintett civil számára”

– írta bejegyzésében Thunberg.

Week 270. Today we strike in solidarity with Palestine and Gaza. The world needs to speak up and call for an immediate ceasefire, justice and freedom for Palestinians and all civilians affected.#FreePalestine #IStandWithPalestine #StandWithGaza #FridaysForFuture
Thread???? pic.twitter.com/0hVtya0yWO

— Greta Thunberg (@GretaThunberg) October 20, 2023

Izraelt olyannyira megrázta a klímaaktivista palesztinok melletti kiálllása, hogy az oktatási minisztérium közölte, minden olyan tananyagot törölnek, melyben Greta Thunberg klímaaktivista neve is szerepelhet. 

Ez az álláspontja kizárja őt abból, hogy oktatási és erkölcsi példaképként szolgáljon, és többé nem alkalmas arra, hogy az izraeli diákok számára inspiráló és oktató szerepet töltsön be

- közölték. 

Hétvégén több társa is élesen bírálta Greta hozzállását a háborúhoz. Sokak szerint a háborúba nincs beleszólása és aktivistaként tudnia kellene, hogy minden élet ugyanannyit ér, míg mások arra hívták fel a figyelmét, hogy nézzen utána kik kezdték a mészárlást és nézzen olyan videókat, ahol a Hamász katonái gyermekeket gyilkolnak. 

Izrael sem maradt ki a válasz posztból, gyorsan reagált a közösségi oldalon Thunbergnek: 

GretaThunberg, , a Hamász nem használ fenntartható anyagokat a rakétáihoz, amelyek ártatlan izraelieket MÉSZÁROLNAK le.
A Hamász mészárlásának áldozatai az ön barátai is lehettek volna

Majd a bejegyzés alá, Gretával egykorú áldozatok fotóit tették be. 

.@GretaThunberg, Hamas doesn’t use sustainable materials for their rockets which have BUTCHERED innocent Israelis .

The victims of the Hamas massacre could have been your friends.

Speak up. https://t.co/giHNJxeF6N pic.twitter.com/Z4orsm2UjD

— Israel ישראל ???????? (@Israel) October 20, 2023