Greta Thunberg svéd klímaaktivista csütörtökön Kijevbe látogatott abban a reményben, hogy felhívja a figyelmet az ukrajnai háború által okozott környezeti károkra. Látogatása során bírálta a Kakhovka-gát június 6-ai összeomlásának megakadályozására tett minimális erőfeszítést, mely a jelenlegi álláspont szerint olyan mértékű károsodást szenvedett, hogy becslések szerint 1,2 milliárd dollárba kerülne a felújítás. 

A Reuters tudósítása szerint Ukrajna és Kijev egymást okolja a gát lerombolásáért, egy dolog azonban bizonyos Greta szerint: A természet olyan súlyos vereséget szenvedett az elmúlt alig több, mint egy évben az Ukrán térségben, melynek újjáéledésére évtizedek sem lesznek elegendők.

A háború a környezet csendes gyilkosa

Andriy Yermak, az ukrán elnöki stáb vezetője elmondta, ki kell alakítani azt a mechanizmust, melynek segítségével felmérhető a környezet károsodása és Oroszország felelősségre vonható, hiszen az ukrán álláspont szerint a háborús bűn kategóriájába esik a környezetet ért kár is.

Andrij Kostin ukrán főügyész a találkozó után Twitter bejegyzésében kifejtette, hogy nemzetközi erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy kivizsgálják Oroszország felelősségét a környezet károsításának kérdésében is és el kell érni, hogy az „agresszor” megfizessen háborús bűneiért.

Zelenszkij ukrán miniszterelnök mindenképp jó jelnek vélte a látogatást. Az előzetes felmérések szerint Ukrajna háború sújtotta területeinek 30 százaléka robbanásveszélyes anyagokkal szennyezett, továbbá 2,4 millió hektárnyi erdő sérült.

A Kakhovka gát felrobbantását Martine Griffits az ENSZ vészhelyzeti koordinátora a BBC-nek adott interjújában úgy jellemezte, mint meggondolatlan cselekedet, hiszen nem csupán az egymással harcban álló felek infrastruktúrája kerülhet veszélybe, de számolni kell a víz alá került mezőgazdasági területek miatti áremelkedéssel, ivóvíz problémákkal és nem utolsó sorban a szennyezettség miatt újabb fertőzésveszéllyel.

Kép forrása: Facebook