Hogy mi köti össze Csíkszeredát, Eszéket és Felcsútot? Nem, kisvasút még nem, és még csak nem is V-hidak. Viszont a foci annál inkább. Mindhárom város csapata része Mészáros Lőrinc futballbirodalmának, amely összesen 18 egyesületet számlál. A nemzetközi labdarúgó szövetség (FIFA) szabályai ugyan tiltják, hogy több klubnak is ugyanaz legyen a tulajdonosa, de Magyarország leggazdagabb vállalkozója könnyűszerrel megleli a kiskapukat.

Papíron csak a Puskás Akadémia az övé, de érdekeltségei révén hozzá köthető például a horvát első osztályú NK Osijek (Eszék), a szlovén másodosztályú NK Nafta Lendava (Lendva), a magyar bajnok és kupagyőztes Zalaegerszeg, az NB II-es Csákvár és Diósgyőr. Csíkszeredában pedig szerződésben vállalták, hogy a legtehetségesebb fiatalokat a Puskáshoz irányítják.

Az jól látszik, hogy kifizetődő üzlet beszállni a magyar futballba. Az MLSZ-től kapott központi bevételekkel és a tévéközvetítési díjakkal egészen könnyedén fenntartható egy csapat. Ráadásul a Mészáros Lőrinc által alapított és kizárólagosan tulajdonolt ruházati márka, a 2Rule (ejtsd: Turul) látja el futballmezzel a fent említett klubok mindegyikét. Az Eszék csapata akkor tette le a garast a magyar márka mellett, amikor Mészáros volt a tulajdonosa, igaz, azután összeférhetetlenség miatt le kellett mondania. Csíkszeredában azután köteleződtek el a Mészáros-mezek mellett, hogy a magyar kormány négymillió eurót adott a városi sportpálya mellé épített négyszintes tehetséggondozó központra. Micsoda véletlen!

 

A 455 milliárd forintnyi vagyonnal rendelkező felcsúti nagyvállalkozót előbb a székelyföldi majd a szlavóniai város is díszpolgárává választotta. Csíkszeredában már 2016 szeptemberében megkapta a legmagasabb kitüntetést a támogatásáért.

Köszönjük szépen, Lőrinc, a Jóisten adjon százszor annyit helyette!

– fogalmazott Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és egyben a tehetséggondozó központ építésének projektmenedzsere.

Eszéken idén júniusban ugyanúgy nem győztek hálálkodni a stadionért.

Szeretnénk megköszönni Mészáros Lorinác úrnak, hogy Horvátország legjobb, legszebb és legmodernebb stadionját biztosította számunkra, valamint az építkezések során tanúsított türelmét

- írták klub honlapján

Mészáros türelmének emlegetése nem véletlen: a stadiont eredetileg már 2020-ban át akarták adni, végül azonban három évet csúsztak a munkálatok. (Ezek a brüsszeli fiúk mindig akadékoskodnak a kifizetéseknél.)

Csíkszereda és Eszék után most Felcsút képviselő-testülete is díszpolgári címmel köszönte meg Mészáros Lőrincnek, amit a térségért tett.

Ki más kaphatná ezt a címet, mint az, akinek neve összeforrt a településsel, akihez megszámlálhatatlan sok fejlesztés, beruházás és társadalmi felelősségvállalás kapcsolódik

– fogalmazott Mészáros László polgármester, aki szerint a Pancho Aréna és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia által Felcsút a hazai utánpótlásnevelés és a futballélet egyik meghatározó központja lett.

A recept tehát egyszerű: gründolj egy sportklubot, kérj hozzá állami támogatást, és utána zsebeld be az elismeréseket!