Heves vitát váltott ki a magyar parlamentben a kínai elnök látogatása

Hétfőn a magyar Országgyűlésben heves vita bontakozott ki a kínai elnök budapesti látogatása és több más belpolitikai téma kapcsán.

A Jobbik képviselője, Lukács László György a kínai elnök múlt heti budapesti látogatását kritizálta, mondván, hogy a Kínai Kommunista Párt vezetőjének érkezése Európa-napon aggodalomra ad okot, és a magyar kormány "diplomáciai szájrapuszija" nem szolgálja Magyarország függetlenségét. Dömötör Csaba államtitkár válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy az európai nagyhatalmak vezetői is rendszeresen tárgyalnak Kínával, és kiemelte, hogy a kínai elnök európai körútján Budapest mellett csak Párizst kereste fel. Kövér László házelnöknek kellett rendet tennie a hangos jobbikos képviselők miatt.

Az LMP képviselője, Csárdi Antal Balog Zoltán püspök, rendkívüli nagyköveti megbízásának visszavonását kérte számon a kormányon, aki egy jogerősen elítélt pedofil személy kegyelmi ügyében próbált közbenjárni. Illés Boglárka államtitkár a külügyi tárca nevében válaszolt, hangsúlyozva, hogy a nagykövetek kinevezésekor a jogszabályoknak megfelelően járnak el.

A Fidesz képviselője, Budai Gyula a Lánchíd felújításával kapcsolatos korrupciós ügyeket említette, ahol állítása szerint 1,5 milliárd forintot loptak el, és a pénz jelentős része a Városházára került. Panyi Miklós államtitkár szerint Budapest jelenlegi vezetése korrupciós ügyekkel és kampányfinanszírozási botrányokkal van tele.

A KDNP képviselője, Juhász Hajnalka a migrációs politikáról beszélt, kijelentve, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely 2015 óta következetesen kiáll a határok védelme mellett. Rétvári Bence államtitkár szerint Brüsszel rossz döntést hozott, amikor a migrációt menedzselni akarta, nem megállítani.

A Jobbik továbbá Tolna vármegyében az egészségügyi ellátás hiányosságaira hívta fel a figyelmet, ahol Bencze János szerint a helyzet katasztrofális. Rétvári Bence államtitkár válaszában azt emelte ki, hogy a Fidesz-KDNP kormányzás alatt nőtt az orvosok száma Magyarországon.

: (MTI/Blikk)