A kormány az elmúlt években egyértelművé tette: szeretné, ha több lánc lenne magyar kézben. Úgy tűnik, a Tiborcz Istvánnal is üzletelő vállalkozó magáncéljai és a kormány elképzelései most találkoztak.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a tranzakcióval az Indotek Group pénzügyi befektetőként jelenik meg a francia Mulliez család többségi tulajdonában lévő hazai Auchan-áruházláncban. A megállapodás részeként az áruházlánc kiskereskedelmi tevékenységének irányítását a tranzakciót követően is az Auchan jelenlegi menedzsmentje biztosítja. Az európai kiskereskedelmi óriásvállalat és az Indotek Group stratégiai partnersége révén az Auchan új üzletekkel terjeszkedhet az Indotek meglévő kereskedelmi ingatlanjaiban. Ezzel újabb vidéki településeken, jelentősen szélesebb vásárlói kör számára válhatnak elérhetővé az áruházlánc termékei. A megállapodással ugyancsak szerdától – a Ceetrus Hungary Kft. és az Nhood Services Hungary Kft. megvásárlásával – az Indotek Group kizárólagos tulajdonába kerülnek az Auchan-áruházak korzóin található üzlethelyiségek, írta meg a Telex.

A megállapodásban érintett felek a tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra, illetve közölték, hogy együttműködésük kizárólagos, abban harmadik fél nem vesz részt. A tulajdonrészszerzés versenyhivatali jóváhagyást követően válik véglegessé.

A francia Mulliez-család tulajdonában álló Auchan és a Jellinek Dániel fémjelezte Indotek Group együttműködése mindkét fél számára új piaci lehetőségeket nyit – áll a közleményben.

“Évente több száz sikeres tranzakcióban veszünk rész itthon és külföldön, de az Auchan tulajdonosaival aláírt megállapodás még ebben a mezőnyben is kiemelkedő szinergiákkal bír. Meghatározó ingatlanpiaci szereplőként rendkívül hatékonyan segíthetjük ugyanis az áruházlánc hazai terjeszkedését” – mutatott rá a közleményben Jellinek Dániel, az Indotek Group vezérigazgatója. Jellinek Dániel hozzátette, a nemzeti és globális szereplők párhuzamos jelenléte a kiskereskedelemben általános trend Közép-Európában. Az Auchan és az Indotek együttműködésével ez a folyamat Magyarországon is hangsúlyossá válik. Dominique Ducoux, az Auchan Retail Magyarország elnöke a közleményben úgy fogalmazott: “vállalatunk számára az Indotek tulajdonosi jelenléte folyamatos fejlődésünk erős garanciáját biztosítja Magyarországon.

Az Indotek retail és ingatlanpiaci szakértelmének és lehetőségeinek köszönhetően tovább erősíthetjük kereskedelmi pozíciónkat és új üzleteket nyithatunk országszerte. Ennek a partnerségnek a legfőbb haszonélvezői vásárlóink, a magyar emberek lesznek, akik számára elérhetővé válik kedvező árú minőségi termékkínálatunk”. A közlemény szerint a hazai kiskereskedelmi forgalomból mintegy 6 százalékos részt vállaló Auchan jelenleg 19 nagy alapterületű hipermarkettel és 5 szupermarkettel rendelkezik Magyarországon, amelyek teljes áruházi alapterülete meghaladja a 250 000 négyzetmétert. Az áruházláncnak 18 benzinkútja van. Az Indotek Group Magyarország egyik vezető befektetéskezelő cégcsoportja. Tevékenységének fókuszában az ingatlanbefektetés, ezen belül is a különböző ipari, kereskedelmi, szolgáltatói és lakáscélú ingatlanok megvásárlását, fejlesztését, üzemeltetését és értékesítését magában foglaló vagyonkezelés áll. Emellett a társaság magántőkebefektetésekkel, valamint ingatlanokkal fedezett banki követelések vagyonkezelésével is foglalkozik.

Fotó: Wikipédia