2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 12o - 14o
Az ország 19 megyéjében

A NER olyan, mint a kisgömböc, mindent felfal?

Zimon András | 2023. szeptember 19. - 11:00
A NER olyan, mint a kisgömböc, mindent felfal?

Így készül a 80-20-as társadalom? A magyar összvagyon egyharmada, 24 ezer milliárd forint a leggazdagabb 1 százalék kezében van.

Alig van olyan ország a világon, ahol akkorák a vagyoni egyenlőtlenségek, mint Magyarországon - derül ki az RTL Híradó riportjából. A World Inequality Database adatai szerint 2023 első negyedévében a magyarok összvagyona nettó 72 043 milliárd forint volt. Ennek mintegy harmada, 24 134 milliárd forint a leggazdagabb 1 százalék kezében van, a fennmaradó 47 909 milliárd forinton mindenki más, azaz a fennmaradó 99 százaléka osztozik.

A csatorna magyarázat gyanánt többek között Matolcsy Ádám és Mészáros Lőrinc hedonizmusával vetette össze egy átlagos Borsod, illetve Békés vármegyei család mindennapjait. A riportban megkérdezett Bass László szociológus szerint csupán néhány ország van a világon, ahol ekkorák az egyenlőtlenségek.

Ez a demokrácia szempontjából is nagyon veszélyes jelenség, hiszen egy csomó politikai, illetve társadalmi döntésbe tudnak nagyon mélyen beavatkozni.

Az Orbán-kormány az RTL Híradó megkeresésére azt állította, hogy 10 év alatt harmadára csökkent a nélkülözők és felére a szegénység kockázatának kitettek száma, arra pedig nem válaszoltak, hogy terveznek-e bármilyen olyan intézkedést, ami csökkenti a brutális vagyoni egyenlőtlenségeket.

Az Eurostat adatai szerint 2021-ben egy átlagos magyar háztartás vagyona 40 millió forint volt. Ez az egyik legrosszabb adat az unióban, csak Litvániát és Lettországot előzzük meg.

Fotó: wikipédia