12 200 forint. Kinek mit mond ez a szám? 

Az olvasók közül a gyerekesek azonnal rávágják: az egy gyerek után járó családi pótlék összege. Az, amelynek az összege 2009. január óta változatlan. 

A családi pótlék a gyermekeknek járó juttatásokon belül helyezkedik el, mai jellemzője, hogy alanyi jogon járó juttatás. Fő céljaként említhetjük, hogy a leendő szülők ösztönzése a gyermekvállalásra egy meghatározott anyagi hozzájárulás biztosításával. Az összeg a kezdetektől fogva állandó változásokon megy keresztül és rengeteg tényező befolyásolhatja. 

Mint állami támogatási forma, több mint 100 éves múltra tekint vissza. Az 1912-ben megjelent törvény szűk kör számára nyújtott támogatást, és nem tartozott a társadalombiztosítási formák közé. 

Az állam ezzel a havi rendszerességű összeggel járul hozzá a gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás formájában. Az ellátásra gyakorlatilag mindenki jogosult, aki gyermeket nevel, a bölcsődébe, óvodába járók után, az iskoláztatási támogatás pedig a tanköteles - azaz általános iskolába járó -, valamint a középiskolás gyerekek után jár.

A családi pótlék havi összege (2009. január 1-jétől) 

Egy gyermekes család esetén 12.200 Ft
Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13.700 Ft
Két gyermekes család esetén (gyermekenként) 13.300 Ft
Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 14.800 Ft
Három vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként) 16.000 Ft
Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 17.000 Ft
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén, továbbá a gyermekotthonban, a javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben lévő gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, valamint szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél, hivatásos nevelőszülőnél elhelyezett tartós beteg, súlyosan fogyatékos gyermek után 23.300 Ft
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén 25.900 Ft
Tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos nagykorú személy esetén 20.300 Ft
A gyermekotthonban, a javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben lévő gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, valamint szociális intézményben élő, nevelőszülőnél, hivatásos nevelő-szülőnél elhelyezett gyermek esetén, valamint a saját jogon ellátásban részesülő személy esetén 14.800 Ft

 

Több felmérés szerint a magyarok túlnyomó többsége emelést szeretne, ugyanis 15 év óta az összeg változatlan, de az infláció miatt értéke mit sem ér. Erre mi sem szolgál jobban alapul, mint a héten a frisshirek.hu oldalán megjelent cikkünk, amelyben egy iskolai tankönyv példáján keresztül mutattuk be, mekkora összegből (nem) lehet megélni egy átlagos 4 tagú családnak.  

Az egy gyermekre jutó átlagkeresethez viszonyítva a pótlék összege folyamatos növekedést mutatott 1950-től a rendszerváltásig. Az 50-es évek elején az átlagbér 5 százalékát sem haladta meg, ezzel ellentétben, a 90-es években majdnem elérte az átlagbér 20 százalékát - olvasható egy 2014-es tanulmányban. 2000-ben a nettó átlagkereset hazánkban 55 800 forint volt, a családi 3800 forint (6,8 %), 2002-ben 77 600 átlagkereset mellé egy gyermek után 4600 forint járt (5,9%), 2008-ban a 122 ezres nettó átlagbérnek az 2006-ban duplájára emelt, azóta is stagnáló 12 200 forintos ellátmány már a 10 százaléka volt.

2023-ban azonban a KSH adatai szerint a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 370 200 forint, vagyis a nettó átlagkereset mindössze 3,29 százalékát teszi ki a családi pótlék. 

A kérdés, hogy mikor emelkedik  a családi pótlék összege változatlanul középpontban áll. Az elmúlt években számtalan ellenzéki párt, szervezet intézett kérdést a kormány felé, de ezek mindvégig megmaradtak az érdeklődés szintjén. Erős, hathatós nyomás nem született az ellenzék részéről több mint másfél évtizede. 

Pár éve a Momentum taglalta a kérdést az egyik blogjában, de a párt jelenleg a kordonbontással arra fókuszál, hogy közelebb kerüljön a NER szimbólumához. A többi ellenzéki párt sem lép tovább a javaslat szintjén, és nem tartja elsődleges problémának, hogy a KSH adatai szerinti jelenleg 1 764 206 családi pótlékban részesülő gyerek számára valódi támogatás érkezzen havonta a családok számlájára. 

Pár napja is csupán egy kérdés formájában érdeklődött Z. Kárpát Dániel Csák János miniszterttől, hogy nyitott-e a kormány a családi pótlék megduplázására Családi Kártyán. 

A kérdésére nem érkezett semmilyen reakció a minisztérium részéről. Ugyanakkor Vitályos Eszter írásos válaszában a már jól ismert paneleket  sorolta fel.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkáraa leírta, hogy az Orbán-kormány a jövőben is a munkára ösztönző támogatásokra helyezi a hangsúlyt a segélyezés helyett. Szerinte a családi adókedvezmény bevezetésével sokkal jelentősebb jövedelemnövekedést biztosítottak a családoknak.

Az államtitkár úgy számolt, ez az egygyermekes családoknak olyan, mintha a családi pótlékot 80 százalékkal emelték volna, a kétgyermekeseknél pedig 150 százalékos, a háromgyermekesnek 200 százalékos emeléssel egyenértékű.

Vitályos Eszter ugyan jelezte, hogy a következő évben 1300 milliárd forintra emelkedik a pénzbeli ellátásokra (anyasági támogatás, GYED, CSED, GYET, GYES, GYOD, családi pótlék) rendelkezésre álló összeg, ami több mint 10 százalékos növekedés az idei évhez képest, de az emelkedés pontos okát nem indokolta.

Ugyanakkor bizonyos, a családok továbbra sem bízhatnak abban, amiben a nyugdíjasok. Míg az idősek számára évente több alkalommal is inflációkövető az ellátás formája, addig a kormány a továbbiakban sem kíván emelni a nevetséges összeg mértékén, amely egy hétvégi bevásárlásra sem elegendő. 

Fotó: Pixabay