A kormány ebben az évben 17,7 százalékos átlagos inflációra számít, ez azonban magasabb, mint amit az év elején tervezett, ami akkor 15 százalék.

Nagy Gábor gazdaságfejlesztési miniszter szombaton kijelentette, hogy a különbözetet a remélt és a tényleges infláció között a nyugdíjasoknak visszamenőleg kell majd kifizetni, így több millió nyugdíjas kap magasabb összeget novemberben, ami meghaladhatja az 51 ezer forintot is. Az emelés több, mint 2,5 millió nyugdíjast érint majd.

Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapító elnöke szerint azonban elfogadhatatlan, hogy az időskorú lakosság hitelezzen a kormánynak, épp ezért nehezményezi az utólagos korrekció időpontját, hiszen a november egy távlati időpont, addig a nehéz helyzetben élő nyugdíjasok nélkülözni kényszerülhetnek.

Az, hogy ilyen hosszú ideig a nyugdíjasok hiteleznek a kormánynak, nem fogadható el. Különösen a legalacsonyabb ellátást kapóknál okoz ez nagy problémát, akiknek semmi tartalékuk nincsen és egyik hónapról a másikra élnek
- mondta az RTL Híradójának.
 
A korrekció a januártól november hónapig tartó időszakra szól, így az a prognózis, mely szerint az infláció valóban megáll a 17,7 százalékos határnál, korántsem biztos, így a nyugdíjasok ennél magasabb összegre számítanak. 
Kiemelt kép: Pixabay