Csütörtökön tartott online sajtótájékoztatót Ujhelyi István EP-képviselő, amelyben elmondta: „Fogalma sincs az államnak arról, hogy hova mennek tovább a szabadon engedett külföldi embercsempészek, az Orbán-kormány azzal sincs tisztában, hogy egyáltalán elhagyják-e az országot”.

A kormány  ugyanis idén áprilisban fogadta el azt a rendeletet, amely a külföldi állampolgárságú embercsempészeket úgynevezett „reintegrációs őrizetbe” helyezi, ami azt jelenti, hogy amennyiben nem követtek el más bűncselekményt is, akkor szabadon engedik őket, de 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Ujhelyi közérdekű adatigénylést is benyújtott, hogy megtudja, hány ilyen eset volt az azóta eltelt időszakban. A hivatalos állami tájékoztatás szerint csak idén eddig 747 embercsempész ellen indult eljárás, összesen pedig eddig 1438 külföldi embercsempészt engedtek szabadon a kormányrendelet értelmében. 

Ujhelyi úgy folytatta, hogy közérdekű adatigénylésének eredményeként a Belügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium sem tudott érdemi választ adni; mindkét szaktárca azzal utasította el a megkeresést, hogy nem adatkezelő az ügyben. Az EP-képviselő hozzátette, hogy az Országos Bírósági Hivatalnak és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának is küldött megkeresést, eddig csak utóbbitól kapott választ. A BVOP megerősítette, hogy több mint ezer embert engedtek már szabadon, és július végéig mindössze négy olyan személy ellen kellett intézkedni, aki megszegte ennek az úgynevezett reintegrációs őrizetnek a szabályait, vagyis nem hagyta el az országot három napon belül.

 „Egyszerűsítsük le tehát! – summázott Ujhelyi. „Van az Orbán-kormány, amelyik egyik legfontosabb küldetésének az illegális migráció elleni fellépést tartja. Ugyanez az Orbán-kormány több mint ezer külföldi embercsempészt enged ki a börtönből, valójában bármilyen későbbi, érdemi kontroll nélkül” – mondta a politikus.

A magyar kormány a börtönök túltelítettsége miatt, de költséghatékonyságra hivatkozva döntött úgy, hogy az embercsempészet miatt elítélt külföldieket kiengedik a börtönből azzal a feltétellel, hogy 72 órán belül kötelesek elhagyni Magyarországot. 

Ebből a döntésből aztán diplomáciai botrány lett: az osztrák külügy bekérette Magyarország bécsi nagykövetét. Szijjártó Péter ezután azt nyilatkozta, hogy nem irányul egyetlen szomszédos ország ellen sem a magyarországi börtönökben fogvatartott külföldi embercsempészek kiutasítása. Rétvári Bence pedig arról beszélt, hogy azért engedték szabadon a fogvatartottakat, mert az Európai Unió nem adott pénzt sem a fogvatartási költségekre, sem új börtönök építésére. Július közepén aztán az Európai Bizottság új kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a külföldi embercsempészek szabadon engedése miatt. Tegnap a Kékek-Híd szlovák választási párt is sajtótájékoztatót tartott az ügyben, amiről a frisshirek.hu is beszámolt.

Fotó: YouTube