Sajtótájékoztatón ismertették csütörtökön a Kékek-Híd vezetői, Mikluláš Dzurinda és Sólymos László a pártjuknak a szlovák-magyar határon az illegális migráció miatt kialakult válsághelyzet megoldására irányuló intézkedéseit Sólymos László, a Kékek-Híd párt hidas listavezetője úgy véli, valóban globális problémát jelent a szlovák-magyar határon kialakult szituáció - írta meg a bumm.sk.

"Valóban globális problémával nézünk szembe, amelyet csak globálisan tudunk megoldani. Ez azt jelenti, hogy európai szintű stratégiai megoldásra van szükségünk, amivel mi rendelkezünk. A hosszútávú intézkedések mellett Szlovákiának és főleg a déli járások lakóinak a kialakult helyzet azonnali megoldására van szüksége. Szlovákia 2015 óta küzd a migránsválsággal, de először ilyen mértékűvel. Mégpedig úgy, hogy a polgármestereket magukra hagyták kormányzati és állami segítség nélkül. Néhány napja tüzet oltanak, nyugtatják a lakosságot, akik félnek. Nem csodálkozhatunk rajta, hiszen az idegentől való félelem az egyik legerősebb érzelem. Itt azonban meg kell állnunk egy kicsit, mert kampányidőszak van és sok politikus éppen ezzel a félelemmel él vissza. Azért tehetnek így, mert a hivatalnokkormány tétlenségével ezt lehetővé tette. Az egyébként nem kifogásolható intézkedéseket csak tegnap fogadta el és ebben a pillanatban az sem biztos, hogy a parlament rövidített eljárásban el fogja-e azokat fogadni" – – nyilatkozta a volt környezetvédelmi miniszter. Majd hozzátette: "Ugyanilyen rossz volt hallanom az országos rendőrfőkapitányt is, aki múlt héten arról beszélt, hogy a rendőrség tehetetlen. Ezzel azt üzente a délen élőknek, hogy a rendőrség nem tud nekik segíteni. Hogy lehetséges ez? Egész idő alatt azon gondolkodom, hogy lehetséges, hogy két állam, Szlovákia és Magyarország miniszterelnökei ugyanolyan nyelven beszélnek és mégsem kommunikálnak egymással intenzíven ilyen kiélezett helyzetben" – tette fel a kérdést Sólymos László, aki a mondandóját azzal zárta, hogy "A magyar rendőrség adatai szerint 2022-ben 17 ezer, 2023-ban 15 ezer. A szlovák rendőrség szerint 2022-ben 11 ezer, ami nagyságrendileg havi 1000-et jelent. Most 2023-ban egyetlen hónap alatt – csak a Nagykürtösi járásba kb. 10 000 – egy kb. 150 km-nyi határszakaszon. Honnan jöttek? Magyarországon nem regisztrálják őket, ami azt jelenti, hogy a szerb–magyar határon illegálisan keltek át. Másként, Magyarország nem képes megvédeni az EU schengeni határait, hát segítsünk nekik az Isten szerelmére! Erről kellene tárgyalnia nem csak a szlovák és a magyar kormánynak, de csehnek is.

Ha nem akarjuk, hogy le kelljen zárnunk a Szlovákia és a Magyarország közötti határt, amire megint csak a határmentén élők fizetnének rá, akik nap mint nap járnak át munkába vagy iskolába, hát segítsünk Magyarországnak befoltozni a lyukakat a szerb–magyar határon.

Összpontosítsunk a schengeni határok védelmére! Küldjünk Magyarországnak rendőröket és katonákat! Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat a magyar, illetve a cseh és osztrák felekkel!" – indítványozta Sólymos László.

Fotó: bumm.sk