Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!

– hirdették az Orbán-kormány kék óriásplakátjai 2015-ben. A világ azóta nagyot fordult, Orbán Viktorék vendégmunkásokról szóló törvénytervezete ugyanis szélesre kívánja tárni a kaput az úgynevezett harmadik országbeli állampolgárok számára.

A legújabb intézkedés szerint az idegenrendészetet is hatékonyabbá teszik.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint szeptember elsejétől az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságon belül létrehoznak egy új Központi Regionális Igazgatóságot.

A lap feltételezése szerint az új hivatal dönti el, hogy a benyújtott kérelmek elbírálásában melyik területi igazgatóság az illetékes.

A KSH szerint idén tavasszal 81 ezer külföldi dolgozott Magyarországon, a munkaerő-kölcsönzők szerint havonta 800-1000 fővel nő ez a szám. Az ázsiaiak aránya egyre nő, a mongolok, vietnámiak mellett egyre több a filippínó, maláj és indonéz munkavállaló.

A parlament júniusban a vendégmunkások alkalmazását megkönnyítő törvényt fogadott el, mivel a munkaerőhiányban szenvedő országnak létérdeke minél több munkavállaló Magyarországra csábítása.

A frisshirek.hu már korábbban is foglalkozott vendégmunkások körüli kérdéssel, amelyről itt olvashat. De írtunk arról is, hogy számukra nehezebben megy az alkalmazkodás

Fotó: MTI Archívum, Balázs Attila