A nagykövet bejelentette, hogy több mint ötven intézményre és személyre vet ki szankciókat az Egyesült Államok, hogy csökkentsék orosz személyek hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerekhez. Köztük található a Magyarországon működő Nemzetközi Beruházási Bank három vezetője. A sajtóban gyakran "orosz kémbank" három vezetője is felkerült a szankciókkal sújtott személyek hivatalos listájára: Nyikolaj Koszov, a Nemzet közi Befektetési Bank elnöke, Laszlóczki Imre magyar alelnök, volt azerbajdzsáni nagykövet és Georgij Potapov, az intézmény kormányzótanácsának elnökhelyettese. 

Pressman hangsúlyozta, az Egyesült Államok kormánya számos alkalommal jelezte már aggodalmát a bank kapcsán, hogy Oroszország felhasználhatja az intézményt, hiszen annak vezetői és munkatársai diplomaútlevéllel is rendelkeznek. A magyar kormány aggodalmaikat mindig elutasította. 

– Aggodalommal tölt el minket, hogy a magyar kormány erős kapcsolatokkal bír Oroszországgal – fogalmazott a nagykövet. Végül kiemelte, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok nagyon fontosak számukra, az Egyesült Államok elkötelezett ezek mellett, ám a mostani lépéssel a nemzetközi veszélyeket igyekeznek csökkenteni. David Pressman beszélt arról is, optimista annak kapcsán, hogy fejlődhet a magyar-amerikai kapcsolat.

Legutóbb csaknem egy évtizede történt Magyarországot érintő kitiltás. 2014 őszén egy elnöki rendelettel tiltottak ki hat, korrupcióval tanúsított magyart – azonban az ő nevüket nem hozták nyilvánosságra. A mai napig csak Vida Ildikó akkori NAV-elnököt sikerült a szankcionált személyek közül beazonosítani.

Az Egyesült Államok problematikusnak tartja

  • a finn és a svéd NATO-csatlakozás késleltetését
  • azt, hogy az Orbán-kormány nem akar leválni az orosz energiahordozókról,
  • és azt is, hogy a Fidesz, illetve a kormányaközeli sajtó a Kreml propagandáját terjeszti az orosz-ukrán háborúról,

foglalta össze a hang.hu.

Majd meglátjuk – így reagált az uniós forrásokért is felelős miniszter a Híradó kérdésére: kilép-e Magyarország az ellenzék által csak orosz kémbanknak nevezett Nemzetközi Beruházási Bankból, írta meg a frisshirek.hu. Több tagország után Bulgária ugyanis hivatalosan jelezte: kilépnek, így egyedüli uniós tagállamként Magyarország maradna a bank részvényesei között. Bod Péter Ákos közgazdász szerint gazdasági indoka nincs a maradásnak. A Külügyminisztérium ma azt közölte: a bank fontos szerepet játszik a magyar gazdaságban - írja az rtl.hu. Korábban a támadások visszaverésének egyik érve egyébként az volt a "kémbank" mellett, hogy a bank többségében uniós államok tulajdonában áll. Ez augusztusra úgy változik, hogy immár egyedül Magyarország marad az uniós tagállamok közül a bankban - emlékeztet rá a telex.hu.